<![CDATA[FOTO: GETTY]]>

7 tips som gör ditt företag lite grönare

Ebba Arnborg

Publicerades: 1 september, 2016

Bli miljösmartare. Förutom att hjälpa dig att sova lugnare, må bättre och spara pengar kan det ge en extra skjuts till ditt företag och varumärke. Här är expertens råd.

Marcus Wendin.

Marcus Wendin.

Det är lätt att bli miljösmart, och små justeringar kan göra en stor skillnad för miljön – och för ditt företag, både i form av sparade pengar och bättre affärer. Det menar Marcus Wendin som äger och driver företaget Miljögiraff där han hjälper företag med sina miljöstrategier.
– Jag tror absolut att man kan få fler och nöjdare kunder genom att bry sig om miljön, säger han.

Här är hans bästa tips:

1. Se över dina inköp
Köp miljövänliga produkter som oblekt papper och ekologisk tvål. Överväg att köpa begagnade prylar och möbler, det sparar både pengar och miljö. Välj produkter som är tillverkade i Sverige, det innebär kortare transporter och därmed lägre kostnad och mindre utsläpp.
– Välj hållbara och energisnåla elektronikalternativ, även om det kostar lite mer kommer det att betala tillbaka sig, säger Marcus.

LÄS OCKSÅ: Så lyckas du med ekologiska produkter

2. Spara el

Att se över din elförbrukning sparar inte bara miljön utan även pengar. Kontrollera att det inte läcker vid fönster och dörrar. Släck lampor och stäng av alla apparater när de inte används – standby-läge drar ström. Förenkla genom att använda grenkontakter med avstängningsknapp, eller koppla in en timer.
– Stäng av skrivaren när den inte behövs och kom ihåg datorerna, det spelar stor roll miljömässigt, säger Marcus.

3. Lys upp rätt

Belysningen står för ungefär 20 procent av elanvändningen så byt ut glödlampor mot LED-lampor, använd energismarta lysrör och installera rörelsesensorer på toaletterna. Dra undan persienner och gardiner och möblera så att du tar vara på dagsljuset.
– Att byta lampor sparar in sig väldigt fort, de drar förvånansvärt mycket energi. Närvarostyrning och timer för lampor är väldigt bra sätt att spara energi, tipsar Marcus.

4. Välj underleverantörer

Har du servicelösningar för att ta hand om dina blommor eller städning gör det stor skillnad att välja någon som är miljödiplomerad, menar Marcus. Och glöm inte bort att välja miljömärkt el.
– Det är en enkel grej. Det kostar nästan ingenting och ger stor nytta för miljön, och kanske även för ditt varumärke, säger Marcus.

5. Skippa plast och engångsprodukter

Byt från pappservetter till handdukar på toaletten så sparar du pengar, träd och energi. Varför inte satsa på tygkassar med firmatryck istället för plastpåsar, har du tur fortsätter kunden att använda dem och sprider på så sätt ditt varumärke.
– Engångsmuggar är ofta en ganska stor miljöbelastning, ett riktigt slöseri. Det är bättre med riktiga koppar, menar Marcus.

6. Inred med växter
Levande växter renar luften, så skippa plastväxterna, men tänk på att helst köpa svenska växter.
– Generellt kan man säga att stora växter har behövt stå i växthus ganska länge. Har de importerats från exotiska platser innebär det långa transporter med mycket utsläpp, säger Marcus.

7. Ät ekologiskt

Byt ut mjölken och kaffet till ekologiska alternativ. Istället för flaskvatten, som är en riktig miljöbov, kan du lägga citroner, gurka, färska kryddor eller frysta bär i vackra kannor och fylla upp med kallt, friskt kranvatten.