Fler följare och kunder på Instagram

Hitta nya kunder på Instagram

Ebba Arnborg

Publicerades: 12 januari, 2017

Tre miljoner svenskar finns på Instagram, så det är en utmärkt kanal för att nå kunder. Nu kan du som företag även köpa annonsplats där. Så här lyckas du.

Instagram är ett av våra mest använda sociala medier just nu. Fyra av tio av alla svenskar har ett konto på bilddelningsplattformen. Så det är en utmärkt kanal för att visa upp ditt företag för kunder. Numera kan du som företag förutom att posta bilder på ditt eget konto även köpa annonsplats bland personer som inte följer dig.

Hittills är det mest stora företag som utnyttjat den nya annonsformen. Bland de första var modehuset Michael Kors som snabbt fick fyra gånger fler följare tack vare sin annonsering. Flygbolaget SAS har fått positiv uppmärksamhet för sina kortfilmer om hur du reser och packar smartare. Även mobiloperatören Fello har uppgett att de upplever en högre interaktion på sina annonser på Instagram än på andra plattformar.

Så, är det även en bra kanal för småföretagare att nå ut? Absolut, menar Michael Wahlgren, vd och grundare av Pineberry som hjälper företag öka sin synlighet på webben.

Michael Wahlgren, VD och grundare av Pineberry.

Michael Wahlgren, VD och grundare av Pineberry.

– Självklart är Instagram även ett intressant annonsalternativ för småföretagare. Det krävs inga stora belopp för att komma igång, säger han.

Eftersom Instagram ägs av Facebook är det samma annonsverktyg som används för båda plattformarna och du annonserar från samma konto. Detta skapar flera synergier, till exempel kan du återanvända de målgrupper som har fungerat bra på Facebook när du annonserar på Instagram.
– En annan viktig fördel är att Instagram genom sin koppling till Facebook har väldigt mycket information om sina användare, information som du kan använda för att göra din annonsering otroligt träffsäker, säger Michael.

Ett bra första steg för att komma igång med din annonsering är att koppla ihop ditt Instagram-konto med ditt Facebook Business Manager-konto. Därefter kan du börja välja målgrupper och skapa annonser. Michael menar att annonsering på Instagram i dag främst handlar om att bygga varumärke snarare än att skapa direktförsäljning. Tänk på att vi ännu inte är vana vid annonser där.
– Det kan leda till att användarna kommenterar negativt på annonserna, någonting som du behöver ha koll på och bemöta. Ett effektivt sätt att minimera detta missnöje är att välja målgrupper med omsorg och att satsa på ett bra annonsmaterial.

När du bygger din annons finns det flera olika format att välja på. Du kan välja att ha en bild, en film eller ett carousel-format där du kan visa både flera bilder och video i en enda annons. Michael påpekar att bildannonser är bättre än video om målet är att driva klick – eftersom det inte går att klicka på videoannonserna.
– Video är mer lämpat för att driva engagemang, det vill säga kommentarer och likes, från användarna.

Nyckeln till framgång menar Michael ligger i att satsa på snygga och skarpa bilder – det är värt att lägga ner tid och pengar på dem. Utgå gärna från de av dina organiska inlägg som har fungerat bäst, eller scrolla runt och se vad andra företag gör som blir succé.
– När du ska annonsera på Instagram är det viktigt att ha i åtanke vilka du konkurrerar mot: användarens familj, vänner samt konton med snygga och inspirerande bilder som de själva valt att följa. Om du som annonsör kommer med bilder som inte har tillräckligt hög kvalitet kan det skapa irritation.

4 råd – gör så här

 1. Sikta snävt
  Hitta rätt målgrupper. Utgå från just dina idealkunder.
 2. Tänk till
  Anpassa dina annonser för Instagram och för respektive målgrupp.
 3. Följ upp
  Utvärdera annonserna löpande – och justera dem utifrån deras resultat.
 4. Svara!
  Bemöt alla eventuella kommentarer på annonserna.

Så skapar du en Instagram-annons

 1. Skapa en facebooksida och ett instagramkonto om du inte redan har det. (Du måste inte ha ett konto på Instagram, men då kan du inte svara på kommentarer till annonsen, så det rekommenderas att du skapar ett.)
 2.  Skapa ett annonskonto på Facebook på facebook.com/business.
 3. Använd sedan samma verktyg som för facebookannonser. Det vill säga Facebooks annonsverktyg, API för annonser eller Power Editor. Du når dit via länken i punkt två.
 4. Välj utseende: Du kan ha en bild, en film eller ett carousel-format där du kan visa två till fem bilder och/eller video i en enda annons.
 5. Välj knapptext, till exempel: ansök nu, boka nu, kontakta oss, ladda ner, läs mer, handla nu, gå med och se mer.