Thomas Ek och hans bror Peter gjorde det som andra sa var omöjligt. FOTO RICHARD FRANTZÉN

Strategierna som skapade en miljardaffär

Yasemin Bayramoglu

Uppdaterades: 12 november, 2019
Publicerades: 30 mars, 2019

OBH Nordica-grundaren Thomas Ek gick från noll till 97 procents varumärkeskännedom – och nära en miljard i omsättning – på bara sju år. Här berättar han om strategierna och insikterna som skapade framgången?

1. VAR AUTENTISK I DITT LEDARSKAP

– Våga visa både vad du är bra på och vad du har för tillkortakommanden. Då får du bättre stöd av dina medarbetare.

LÄS OCKSÅ: THOMAS EKS RESA FRÅN VÄLLINGBY TILL MILJARDFÖRETAG

2. VÄLJ DIN PLATTFORM

– Se till att du hamnar i ett sammanhang som ger dig lust och energi.Funkar det inte så agera. Byt företag, starta eget eller tvärtom. Vi är värda bättre än att gå omkring och må dåligt.

3. HITTA NYA SAMARBETEN

– Vi har till exempel gjort en hårvårdsserie med Björn Axén, Sveriges mest kända frisör, reklamfilmer med Classic kaffe för kaffebryggare och med Fazer för vår brödrost. Se möjligheter, se inte hinder, tänk: varför inte och kör!

4. VÅGA!

– Är du trygg i din roll så vågar du. Hylla dina erfarenheter du har bakom dig och använd dig av dem framåt. Det är aldrig värre än att du gör om!

5. FÖLJ DIN PASSION

– Du måste glöda för det du håller på med. Fråga dig själv kritiskt när du börjar på ett företag: Brinner jag så mycket för detta att jag kan dedikera en stor del av mitt liv åt det här?

6. SLUTA JAGA KUNDER, SKAPA FANS

– Detta kan inte nog understrykas idag när det blir svårare och svårare att nå ut i bruset. Gör saker som är viktiga för konsumenter idag, som CSR- och miljöarbete.

Här kan du lyssna på hela samtalet med Thomas Ek.

7. INSE DE VERKLIGA VÄRDENA

– Det är inte pengarna, det är familjen, vänner och barnbarn som är det beständiga. Jag har jobbat för mycket, det vet jag, men det är svårt göra succé utan att jobba mycket. Men det måste finnas något annat också.

8. KOPPLA BORT FÖRETAGET

– Nu i backspegeln kan jag se att jag var dålig på det. Det kunde min bror. Det kan jag ångra. Var ledig på helgen och våga stänga av ibland. T

9. SÄG HELLRE JA ÄN NEJ

– Grundinställningen ska vara ett ja, kan man träffa någon, lyssna på någons idéer, sparra eller coacha någon, ja då ska man säga ja. Det ger mening i livet. Framgång handlar också om personliga saker, hur man har varit som människa har varit som människa och om man har bidragit till andras framgång.

10. MEN VAR INTE RÄDD FÖR ETT NEJ

– Ta det inte personligt, låt inte ett nej få dig att stå tillbaka. Och skjut inte på svåra saker; gör det svåra först så kan du fokusera på det lustfyllda därefter. Lev livet, skjut inget framför dig. Låt inte rädsla eller oro hindra dig för att komma framåt.

LYSSNA på hela podden med Thomas här.
LÄS MER om Thomas Ek på thomasek.se.