Pruta i banken nu när det är minusränta

Anders Andersson

Publicerades: 12 februari, 2015

Riksbankens historiska beslut om minusränta är bra för både företagare och villaägare. Men nu gäller det att vi sätter press på bankerna.

När bankerna får pengar över har de efter torsdagens beslut två saker att välja mellan:

  • Att placera pengarna hos Riksbanken och betala 0,1 procent i ränta.
  • Att låna ut pengar till företagare och villaägare.

Det är klart att de försöker välja det senare alternativet.

Därmed har vi företagare och konsumenter ett bättre förhandlingsläge. Sänker bankerna inte räntan efter torsdagens beslut gäller det för oss att pruta till oss en sänkning.

Hänvisa då till bankernas orimliga marginaler på lån. 2 procent på ett rörligt villalån låter lågt, men i själva verket har det aldrig varit större skillnad mellan bankens upplåningskostnad och den ränta som banken tar ut av kunderna.

Många villaägare tycker att de är nöjda med den ränta de får av banken, men i själva verket kan de känna sig lurade av banken.

Jag hörde häromdagen Swedbankchefen Michael Wolf säga i TV att Finansinspektionen kräver sådana bankvinster som bankerna nu tar ut. Men den gränsen ligger åtskilliga miljarder under den vinst som de fyra storbankerna visade upp i sina senaste rapporter.

Tillsammans gjorde de fyra storbankerna en vinst på ofattbara 85,4 miljarder kronor förra året. Över 35 miljarder går tillbaka till ägarna i form av höjda utdelningar.Swedbank ökade sin avkastning på eget kapital med 2,2 procentenheter till 14,4 procent.

Att bankerna kan redovisa dessa rekordvinster beror främst på två saker:

  • Vi har ett oligopol i Sverige – alltså fyra jämnstora aktörer som inte bryr sig om att förbättra kundernas villkor, eftersom de vet att de andra tre då följer efter.
  • Bankkunderna är inte tillräckligt tuffa. Med tuffare och enigare bankkunder och större krav från myndigheterna skulle bankerna inte kunna ta ut dessa jättevinster.

Jag tycker i princip att det är bra att företag har stora vinster som ger muskler för investeringar. Men det får väl ändå vara någon måtta.

Jag gillar också att marknadskrafterna styr. Men i ett oligopol fungerar inte marknadsekonomin tillräckligt effektivt.

Det är nu hög tid att damma av ett gammalt förslag om en lag som tvingar bankerna att redovisa sina upplåningskostnader.

Problemet med att de låga räntorna kan orsaka en bostadsbubbla måste också tas på allvar. En nedtrappning av ränteavdraget vore ett sätt att lösa det. Läs här varför jag menar att detta får dubbla positiva effekter.