<![CDATA[]]>

Ny satsning ger unga entreprenörer banklån och stöd

Cecilia Ingvarsdotter

Publicerades: 9 februari, 2016

Varför finns det studielån men inget entreprenörslån? Det frågade man sig i Strängnäs och satte igång ett pilotprojekt.

Catarina Berglund är verksamhetschef på Strängnäs Business Park och har länge velat ge mer stöd till människor för att de ska kunna satsa på sina affärsidéer.

– Det finns så otroligt många bra affärsidéer, där man ser att personerna skulle kunna utveckla ett välfungerande företag. Men för att göra det måste man våga ta steget och det vågar man inte om man inte har pengar för att betala mat och hyra.

Läs mer: Satsade allt kapital familjen hade på sin ekodröm 

Johanna Tömmervik är personen som kläckte idén med entreprenörslån under sin som projektledare på Strängnäs Business Park och tillsammans med Sparbanken Rekarne startat pilotprojekt med entreprenörslån för unga företagare.

– Johanna klev helt enkelt in på bankchefens kontor och sa: ”Vi står för att säkerställa entreprenörernas affärsidéer om ni står för finansiering”. Och så blev det, säger Catarina.

För att få entreprenörslån får man först skicka in sin affärsidé. Bland alla idéer väljs ett antal företagare ut som får komma och sälja in sin idé för ett entreprenörsråd med personer från bland annat Almi. Av dessa går 10 företagare vidare som får presentera sin idé för ett ”draknäste”, berättar Catarina.

Läs mer: Från konkurs till miljonföretag – via en annons på blocket

– I draknästet sitter framgångsrika entreprenörer som ska välja ut vem av dessa företagare som de tror de kan stötta och hjälpa på bästa sätt. Mentorn är en otroligt värdefull kontakt för den nya entreprenören som både får tillgång till kunskap och ett kontaktnät.

Hur mycket pengar får de?
– 10.000 kronor i månaden, så det är fortfarande på ”nudelnivå”, skämtar Catarina och fortsätter:

– Men vi har sett hur stor skillnad dessa 10.000 kronor gör för entreprenörerna, de vågar satsa!

Under två år är entreprenörslånet räntefritt och därefter har du ränta på 2 procent och en avbetalningsplan på 12 år.

– Det är inga hissnande summor och det blir ingen risk för personlig konkurs. Att starta företag är ett otryggt första steg ut i arbetslivet och därför är det extra roligt att se att det är många unga och med utländsk bakgrund som söker. Vi hoppas att fler banker ska börja med detta, säger Catarina.

Läs mer: Varning därför ska du inte sänka ditt pris