<![CDATA[]]>

Hur bra är de nya finansieringstjänsterna?

Ingrid Kindahl

Uppdaterades: 2 april, 2019
Publicerades: 7 januari, 2016

Nu kommer en våg av nya finansiella tjänster som erbjuder lån till företagare. Driva Eget går igenom vilka faktorer du bör kolla upp och vad du ska se upp med, rörande villkor och kostnader.

Det har varit svårt för småföretagare att låna pengar för att starta nytt eller expandera. Tills nu. Bankerna kanske fortfarande nekar dig som nystartad att ta ett företagslån men plötsligt har du blivit attraktiv för en rad nya finansföretag som tar över marknaden. De slåss om att få låna ut pengar till dig snabbt – ibland tar det inte mer än 60 sekunder.

Haken? Det är dyrt. I alla fall jämfört med att höja bolånet, som vissa småföretagare gör för att kunna låna till företaget. Där bolånet kostar någon procent per år och återbetalningstiden ligger på 50 år kan ett företagslån enligt den nya modellen kosta 2 procent i månaden och ska amorteras på sex månader – hela 24 procent i årsränta.

Det hindrar inte att det kan vara värt priset. De nya finansföretagen som dyker upp har många fördelar jämfört med storbankerna. De är snabbfotade, flexibla och har sina rötter i andra miljöer, vilket gör att de tänker fritt. De flesta ger lån utan personlig säkerhet men det finns de som vill ha delvis personlig borgen.

Daniel Wiberg, chefekonom på Företagarna, uppmuntrar utvecklingen och tycker att det är bra att det finns många aktörer.
–  Det skärper konkurrensen. Än så länge är branschen ganska oreglerad och nya aktörer tillkommer snabbt. Men jag kan tänka mig att inom en viss tid kommer några att slås ut och priserna för lånen kommer att sjunka, säger han.

Även om branschen är oreglerad är seriösa aktörer registrerade hos Finansinspektionen. För dig som låntagare är det viktigt att välja en sådan. Det hjälpte dock inte dem som lånat in pengar till lånebolaget Trustbuddy, som i höstas kom på obestånd sedan allvarliga oegentligheter uppdagats.

Tänk på det här!

Kolla upp dessa faktorer innan du tackar ja till ett lån:

  • Räkna ut hur stort belopp du kommer att ha ­betalat tillbaka när hela lånet är amorterat.
  • Kolla om du behöver komplettera med annan säkerhet.
  • Se till att du anlitar en långivare som är ­registrerad hos Finansinspektionen.
  • Shoppa runt. Ansök hos flera och bestäm dig i sista minuten.
  • Var beredd på att presentera ditt företag och svara på frågor om hur pengarna ska användas.
  • Skaffa dig en snabb överblick på bank24.nu/foretagslan.

Se här hur villkoren ser ut

Här är en överblick över några av de olika tjänsterna som erbjuder lån till småföretagare. Observera att det kan tillkomma parametrar. Räntan för ett företagslån hos banken varierar kraftigt, men kan ligga mellan 5–10 procent. Läs om andra sätt till finansiering på driva-eget.se/finansieringshandbok.

Låneaktör: Monetise
Upplägg: För företagare som har dagliga kortinkomster. Dras en summa från ditt konto varje dag.
Ränta: 10% på lånat belopp för sex månaders amortering. Motsvarar årsränta på 20%.

Låneaktör: Fundedbyme
Upplägg: Låntagare och långivare möts på en plattform och långivarna bedömer din idé.
Ränta: Mellan 6,25–14,33% per år. Beror på hur långivarna bedömer din idé.

Låneaktör: Toborrow
Upplägg: Låntagare och långivare möts på en plattform där långivarna får buda mot varandra. Kräver att du lämnar säkerhet på minst 50%.
Ränta: Snittränta på 9% per år + avgift på 2–4%.

Låneaktör: Svea Ekonomi
Upplägg: Checkkredit. Summan är amorteringsfri och du betalar ränta för det belopp som används.
Ränta: Snittränta utan säkerhet (Blanco)18% per år + 195 kr/månadsavgift. Snittränta med säkerhet (Borgen) 9% per år + 195 kr/månadsavgift

Låneaktör: Qred och Svenska Företagslån (har samma ägare)
Upplägg: Du betalar en fast månadsavgift på varje påbörjad lånemånad.
Ränta: 2% i månaden på lån som amorteras på sex månader, vilket motsvarar 24% i årsränta.

Sammanfattningsvis:

Möjligheterna att låna pengar har plötsligt blivit betydligt mycket större. Men som alltid när det gäller lån: Kolla vad din slutliga återbetalningssumma blir innan du tackar ja.

Läs också: Så blev lånet ett klipp för Jessica
Detta är en förkortad version av en artikel som publicerades i Driva Eget nr 7 2015.
Prenumerera på Driva Eget här.