<![CDATA[]]>

Så står det till med företagandet – egentligen

Gustaf Brickman

Publicerades: 28 mars, 2012

Svenskt näringsliv säger att andelen företagare minskat, medan regeringen säger att företagen blivit fler. Driva Egets krönikör Janne Näsström har granskat siffrorna och kommit fram till att båda sidorna har fel. Det har nämligen inte hänt mycket alls de senaste 15 åren.

När regeringen och oppositionen båda lutar sig mot statistiken, men säger helt olika saker, vad ska man då tro?

De som vill visa att företagandet gått ner styrker detta genom att visa på att ANDELEN företagare gått ner. Och Anders Borg och regeringen trycker i stället på att ANTALET företag ökat. Vem har då rätt? Ingen, säger Driva Egets krönikör Janne Näsström, som grävt djupare i siffrorna. Antalet företag har förvisso ökat, men det beror till stor del på att reglerna för vad som räknas som ett aktivt företag har förändrats.

– Tidigare krävdes att företaget, förutom organisationsnummer eller inregistrerad firma, var registrerat för moms och/eller som arbetsgivare. Men efter 2010 räcker det med att ett av följande villkor är uppfyllda: arbetsgivarregistrerad, organisationsnummer, inregistrerad firma, momsregistrerad eller F-skattebevis. 

Företag som tidigare inte räknades in i statistiken klassas nu alltså som aktiva företagare.

Det finns många fler tveksamheter i företagsstatisistiken, och du kan läsa om dem i Janne Näsströms krönika här.

För att ta reda på hur det egentligen står till med företagandet kan man ta en titt på Eurostats egna siffror. De mäter på ett annat sätt och då ser utvecklingen de senaste 15 åren ut så här:

• 1995 fanns 437 200 företagare – 7,8 procent av svenska folket.
• 2010 var samma siffra 436 400 – 7,2 procent av befolkningen.

– En titt bakåt i statistiken visar att antalet företagare mer eller mindre stått stilla i närmare 15 åren. Ja, faktiskt till och med minskat, både i antal och som andel av befolkningen, säger Janne Näsström.