<![CDATA[]]>

Företagarna försvann i första partiledardebatten

Camilla Björkman

Publicerades: 7 maj, 2012

Fredrik Reinfeldt och Stefan Löfven gick hårt på varandra när de möttes för första gången i SVTs partiledardebatt på söndagskvällen. Men inte mycket kom att handla om småföretagarna.

Det var i SVTs Agenda som partiledarna samlades för debatt på söndagskvällen. För första gången möttes statsminister Fredrik Reinfeldt (M) och Socialdemokraternas nye partiledare Stefan Löfven.

Inte oväntat kom mycket att handla om arbetskraft och skatter. Stefan Löfven anklagade alliansen för att ha höjt arbetslösheten och sa att han inte förstod hur de kunde vara nöjda med hur det ser ut:

– Sysselsättningen är det absolut viktigaste, sa han och menade att det är ”massor med arbetslöshet” samtidigt som det finns brist på arbetskraft med specifik kompetens.

Annie Lööf (C) tyckte att det var märkligt att inte S kunde berätta hur jobben ska tas fram. Hon förespråkade lägre ingångslöner för unga som saknar jobb som ett sätt att få ut dem i arbetslivet.

Stefan Löfven lyfte utbildning som en åtgärd för att minska ungdomsarbetslösheten:

– Utbilda dem så att de får kompetens och kan ta jobb, sa han.

”Stoppa miljonrullningen”
När diskussionen kom in på Socialdemokraternas skuggbudget tände det till mellan Löfven och Reinfeldt, som menade att han har läst budgeten och att den inte går ihop.

– Jo, det gör den. Jag hade tänkt ta med den hit och visa. Vi ska satsa på innovation och utbildning, sa Löfven.

När debatten gick in på skattefrågor sa Annie Lööf att hon prioriterar alla skattesänkningar, medan Stefan Löfven sa att han vill ”stoppa miljonrullningen” som pågår. På frågan om höjd inkomstskatt sa Löfven inte oväntat ”ja” och Reinfeldt ”nej”.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson sa att han kan tänka sig att förhandla med regeringen om ett femte jobbskatteavdrag men att ”regeringen vill ju inte prata med oss”.

Enligt Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt gynnar dagens skattepolitik rika män medan kvinnorna får ta smällen. Sverige har blivit mer ojämnställt, sa han och fick mothugg av Reinfeldt som menade att skattesänkningarna främst har gynnat låginkomsttagare, till exempel sjukvårdsbiträden.

Näringslivsprofiler vill se samarbete
Idag får Stefan Löfven tummen upp från flera tunga näringslivsprofiler, som ser positivt på de signaler som har kommit från S-ledaren att skapa ett bättre företagsklimat. I Dagens Industri uppmanar de regeringen att samarbeta över blockgränserna inom till exempel energi- och näringspolitik.

– Jag tycker att regeringen bör söka breda lösningar med Socialdemokraterna. Det är ingen idé för en minoritetsregering att söka egna lösningar i stora avgörande framtidsfrågor, säger Volvos tidigare vd Sören Gyll till tidningen.