<![CDATA[Nej, alla andra företag blir inte framgångshistorier, och alla andra lyckas inte varje gång – även om det kan kännas så. Lär dig hantera misslyckanden.
Foto Getty Images]]>

5 tips – Så hanterar du ett misslyckande

Ebba Arnborg

Publicerades: 7 augusti, 2016

Det är oundvikligt, ibland gör du fel – och ibland fungerar inte din affärsidé. Så här går du vidare och gör något bra av nederlaget.

Nej, alla andra företag blir inte framgångshistorier, och alla andra lyckas inte varje gång – även om det kan kännas så.

LÄS OCKSÅ: Därför måste du våga misslyckas

Entreprenören Jason Saltzman har startat en mängd företag, och trots att han trott på dem alla har vissa ändå misslyckats, berättar han i den amerikanska tidningen Entrepreneur.
– Jag har mött hundratals företagare, och jag har lärt mig något viktig: att misslyckas är normalt, säger han.

Här är hans råd för att hantera misslyckanden:

1. Acceptera situationen
Vissa saker är utom din kontroll. Ju snabbare du slutar vara upprörd desto fortare kan du ta dig upp på fötter igen.

2. Ta stöd
Omge dig med likasinnade. Genom att bygga nätverk när det går bra har du någon som tar emot när det går sämre. Prata med andra som kan förstå vad du går igenom och ge råd. Har du inget nätverk kanske du kan gå med i en lämplig facebook-grupp.

3. Rensa tankarna
Ta ett steg tillbaka. Andas. Ta lite ledigt från projektet. Besök din familj och vänner och ägna dig åt andra delar av livet. Det här är en övergående fas. Du kommer att klara dig igenom den, men du måste rensa huvudet för att orka.

4. Gör dig redo för strid
Skilj på känslor och affärer. Du måste komma tillbaka upp på hästen och våga satsa igen. Oavsett hur mycket du trodde på det du gör, var det något som inte fungerade. Du arbetade på fel projektet helt enkelt. Men med passion och driv kan du hitta rätt projekt och lyckas nästa gång.

5. Var realistisk
Det finns ett ordspråk som lyder: ”det tog mig tio år att bli en omedelbar framgång”. Inse att framgångsrika företag tar lång tid att bygga. Det gäller att orka kämpa igenom stormarna. Väldigt få superentreprenörer nådde framgång med sin första produkt.