Christina Bengtssons förmåga till fokus gjorde henne till världsmästare i precisionsskytte. Nu hjälper hon företagare att lyckas.

Behåll fokus och nå dina mål

Yasemin Bayramoglu

Uppdaterades: 25 mars, 2019
Publicerades: 12 februari, 2019

För att nå dit du vill krävs att du kan välja bort distraktionerna. Fokusexperten Christina Bengtsson vet precis hur man gör.

Fokusexperten Christina Bengtsson, med en bakgrund som världsmästare i precisionsskytte och som officer inom försvaret, vet hur man ignorerar distraktioner. Något hon delat med sig av i sin bok Konsten att fokusera och som hjälper henne även idag, när hon driver eget som rådgivare och föreläsare.
– Fokus handlar om att sätta upp mål, hantera oro, bli effektiv, ha kapacitet att orka, stå emot motgångar och vara ihärdig, säger hon.

LÄS OCKSÅ: FIXA BÄSTA ÅRET NÅGONSIN

Hennes råd är att helt enkelt våga ignorera det som stör.
– Såväl egna oroande, grubblande, splittrande tankar, som plingande mobiler, bilder som överöser oss i sociala medier, krav utifrån. När du blir fri från detta då är du fokuserad. Snegla heller inte för mycket på andra, då riskerar vi att tappa den egentliga kärnan som gör oss unika och som kommer vara avgörande i slutändan.
Det riktigt svåra är att öka sin skärpa och vara ihärdig även i perioder av press och tristess, inte minst eftersom vi idag har blivit beroende av direkt uppskattning från digital media.
– Bekräfta dig själv i stället för att söka bekräftelse utifrån. Ignorera och skala bort så mycket som det går av allt det där som ger kortsiktig bekräftelse. Sedan är hjärtlig passion och engagemang i det man gör den bästa medicinen.
Hjärnan kan bara fokusera på en sak åt gången, så glöm multi-
tasking. Försök också undvika att byta spår för ofta.
– Bestäm vad du inte ska göra. Skapa en ”Not to do-list”. Att lyckas handlar mycket om uthållighet och att lägga ner väldigt mycket arbete på rätt saker. Gör en sak åt gången och gör den riktigt bra. Stanna upp och tänk till kring varför du gör det du gör. Vad är poängen? Så det ligger i linje med dit du vill nå.

3 FOKUSTIPS FRÅN CHRISTINA

  1. Öva tankekontroll. Lägg märke till hur tankarna pendlar mellan historien och framtiden. Träna på att vara där emellan.
  2. Rannsaka dig själv. Fokusera på din faktiska kapacitet, i stället för att jaga efter en orealistisk självbild.
  3. Slappna av. En människa i fokus är avslappnad, sansad, skärpt och medveten. Inte forcerad.AV EBBA ARNBORG