Stäm av och ta sikte på ditt mål. FOTO GETTY IMAGES

Så fixar du bästa året någonsin

Yasemin Bayramoglu

Uppdaterades: 8 januari, 2020
Publicerades: 11 februari, 2019

Ta dig tiden nu att tänka igenom ditt företagande, så att du kan kickstarta året och nå nya höjder. 
Vi guidar dig!

Nytt år och nya möjligheter. Passa på att reflektera över det gångna året och lyfta blicken inför det nya. Att ta tag i det viktiga strategiarbetet som ofta får stå åt sidan för all brandsläckning i vardagen lägger grunden för en inspirerande nytändning.
– Försök hitta tid till eftertanke och håll en mini-
konferens där du gör ett bokslut med dig själv. Helst efter att du först tagit dig tid att varva ner och få en liten paus, råder företagscoachen Eva Swede, som äger företaget Fri och Stark.

LÄS OCKSÅ: 5 NYCKLAR FÖR ATT SÄTTA SÄKRA MÅL

Är du på rätt väg? Vad har du lyckats med och hur kan du bygga vidare på det? Vilka lärdomar vill du ta med eller lämna bakom dig? Vilka nya vanor eller beslut skulle kunna lyfta dig? Vill du fortsätta jobba mot dina befintliga mål eller sätta nya?
– Avstämning är nyckeln. Tänk över vad du gör och titta på konsekvenserna av det så kan du vinna såväl tid som pengar. Väg olika mål mot varandra för att få fram några saker att fokusera på under den kommande perioden. Först när du vet vad du själv vill kan du vara tydlig mot såväl kunder som leverantörer och medarbetare.

Våga välja – och plocka bort

Men hur lyckas man kombinera såväl sin personliga utveckling, sin fritid och sina företagsmål? Tänk om de krockar? Får man ihop tiden? Enligt Eva handlar det om att våga välja. Spring inte på alla bollar. Du kan inte hinna allt.
– Vill du lägga till något nytt måste du också plocka bort något, om du inte ska utöka. Det är vanligt att bara lägga till och då kommer man i kläm till slut. Tid är demokratiskt, alla har 24 timmar på dygnet, varken mer eller mindre, det är vårt eget val vad vi gör av dessa. Du skulle till exempel kunna välja bort familj, men du kanske inte vill.

Har du massor av idéer och svårt att välja? Skriv ner alla, och deras för- och nackdelar, hinder och möjligheter. Vad är praktiskt och möjligt? Vad är du beredd att investera? Bolla gärna med någon, men släpp tankarna på vad andra ska tycka. Det är ditt val, ditt ansvar och du som måste ta konsekvenserna.
– Välj ut några mål som känns som de mest realistiska och lockande. Lyssna både på hjärta och hjärna. Vad säger din inre kompass? Sätt resten på väntelista.

3-STEGSRAKETEN SOM TAR DIG TILL DITT MÅL
– se över det här

3) DIG SJÄLV

Gå tillbaka till din grundidé och din drivkraft, vad vill du, hur vill du känna dig, vad motiverar dig? Är du på rätt väg? Gör du det du faktiskt vill? Se även över din arbetsmiljö och lyssna in hur du mår; har du stressymptom så ska de tas på allvar. Kom ihåg att jobbet kan spilla över på privatlivet och vice versa, du behöver få ihop de olika delarna i ditt liv till en helhet.
Utifrån detta: Vad kan utvecklas framåt?
– Hur går det för dina företagsdrömmar och hur mår din affärs-
idé – behöver din produkt eller tjänst utvecklas eller provas mot marknaden? Kanske du vill växa eller finslipa interna processer? Vad du vill kan växla över tiden, så våga förändras.

2) DITT TEAM

Se över ditt team i en vidare bemärkelse än bara eventuella anställda och samarbetspartners. Inkludera även kunder, leverantörer, familj och intressenter. Vad har de för mål och motivation, vill ni åt samma håll?
– Lyssna, men våga också stå upp för ditt företag, vara chef och ta beslut utan att alla tycker exakt likadant. Var en god kommunikatör. Tänk på att dialog är kittet och att båda sidor ska känna att de är vinnare.

3) DIN OMVÄRLD
Fundera över vad som händer i omvärlden och hur det påverkar dig. Är din affärsidé fortfarande aktuell? Kanske behöver du fortbildning för att hänga med, hjälp att bolla från en mentor, eller stöd genom någon nätverksgrupp. Kanske ska du göra en marknadsundersökning.
– Omvärlden förändras snabbt, så du kan inte sitta och säga att: ”det här fungerar ju bra och kommer göra det i all framtid”. Vad händer i världen? Håll upp fingret i luften!

4 tips för att sätta mål

1. Sålla bland önskningarna
Välj ut några mål som är relevanta och känns rätt i magen, sätt resten på väntelista.

2. Var specifik och konkret
Håll målet tydligt, detaljerat och realistiskt. Se till att det är mätbart och har en deadline, så att du vet att du uppnått resultat.
3. Bryt ner – och fira!
Sätt delmål och skriv gärna in dem i din kalender. Fira när du lyckats nå dem.

4. Tackla dina hinder
Vilka är dina största potentiella hinder, internt och extern? Sätt en plan för hur du kan tackla dem – ett efter ett.

AV EBBA ARNBORG