<![CDATA[BILD: GETTY]]>

Det här vill vi i Sverige dela på – inte bara bilar

Ebba Arnborg

Publicerades: 25 juli, 2016

Kanske dags för dig att haka på delningsekonomin! En ny undersökning visar att svenskar är mest positiva i Europa till att dela på saker. Och vi vill dela allt möjligt – se hela listan här.

Allt fler privatpersoner vill hyra, låna, dela eller byta varor och tjänster med varandra. Delningsekonomin väntas omsätta hela 293 miljarder euro år 2025.

I stället för att bli rädda för utvecklingen och oroa sig över att färre vill handla, har flera företag hittat smarta affärsidéer i trenden. Förutom Blocket och Tradera finns Etsy där privatpersoner köper handgjorda produkter av varandra. Via sajten Airbnb som gjort succé över världen erbjuds över tusen privata lägenheter att hyra per dygn till turister – bara i Stockholm.

LÄS OCKSÅ: Så tjänar Erik på alla halvtomma bilar

Vi svenskar är mest positiva till delningsekonomi i Europa, jämfört med människor i Italien, Frankrike, Storbritannien, Tyskland och Spanien. Det visar en ny undersökning gjord av bilföretaget Ford (som nu hakar på delningsekonomin med en samåknings-app som släpps senare i år).

Var tredje svensk kan till och med tänka sig att dela med sig av sin hund mot betalning. Men vi har gränser. När det kommer till kläder, mobiltelefon, tv, skor eller att laga mat åt andra säger svensken nej i högre utsträckning än andra européer.
– Det är glädjande att så många är intresserade av att samsas om jordens begränsade resurser. Då kan de användas så effektivt som möjligt, men vi som producenter måste skapa möjligheter för att göra det, säger Erik Lindham, informationschef på Ford Sverige.

Kanske dags för dig att haka på delningsekonomin? Här är hela listan över vad vi svenskar vill dela:

Svenskar Övriga européer
Min bil 72,7 % 54,7 %
Bilar i bilpool 80,4 % 72,1 %
Min parkeringsplats 82,9 % 64,5 %
Mitt förråd 56,9 % 41,8 %
Min hund 31,4 % 17,3 %
Mina verktyg 81,8 % 68,2 %
Min cykel 75 % 61,8 %
Min mobiltelefon 26,5 % 30,6 %