Swopshop är Sveriges enda bytesbutik för kläder.

Hon driver Sveriges enda bytesbutik för kläder

Redaktionen

Publicerades: 30 oktober, 2018

När Jane Olssons klädhög växte sig för stor kom hon på idén till SWOPshop, Sverige enda bytesbutik för kläder. Resan har inte varit den lättaste, men framtiden är ljus.

När klädhögarna i garderoben växte började Jane Olsson stå på loppisar och gå på bytardagar – och såg en lucka på marknaden.
– Jag tänkte att det här skulle man ju kunna göra smidigare och bättre, så jag skapade en bytaraffär med poängsystem.

Hos SWOPShop i Malmö kan kunden lämna in plagg som värderas på plats utifrån skick och kvalité och få motsvarande mängd gröna hjärtan värda 20-kronor styck att handla för i butiken.
– Kunden betalar en inlämningsavgift på 25 procent motsvarande det värderade värdet för denna bytestjänst.

Det går även att skänka kläder och att handla i butiken för vanliga pengar. Dessutom finns det en genomtänkt onlinebutik som Jane byggt för stipendiepengar.

Janes drivkraft är viljan att skapa en mer hållbar konsumtion.
– Jag vill att vi ska laga, låna, dela, byta och hyra istället för att nyproducera. Jag vill öka kunskapen om hållbart mode. Någon måste börja, någon måste visa vägen till hur vi kan göra detta i praktiken inte bara prata om det. Vi kan inte gå och vänta på att regeringen ska skapa en ny norm, vi måste göra det själva.

Tuffa år trots uppmärksamhet

Över 4000 har provat att ”swoppa” i Malmö. Butiken har fått mycket positiv uppmärksamhet sedan öppningen 2013 och prisbelönats. Men det har även varit tuffa år. Jane jobbar 40 timmar med butiken i veckan – och 30 timmar i veckan på ett fast jobb.
– Andra året var jag på god väg att köra slut på mig själv.

Dessutom har hon stött på motgångar, som när hon försökte bygga upp ett team runt butiken, utan att först göra en tydlig projektbeskrivning.
– Det blev förvirrat och konfliktfyllt, alla ville dra i mig åt alla håll och kanter. Jag har lärt mig av det, att se till att veta vad jag vill innan jag involverar andra.

Samtidigt betonar Jane vikten av att ta hjälp.
– Jag gjorde det svårt för mig själv i början eftersom jag ville klara mig själv istället för att be om hjälp och ta in sponsorer, samarbetspartners och investerare. Men nu är jag där, nu har jag en grund att stå på.

Nystart nästa år

Nu väntar en kort paus för den fysiska butiken innan den uppstår i lite ny – än så länge hemlig – skepnad nästa år.

– Jag behöver hitta mig själv igen och få nya krafter, jag har inte haft paus på fem år. Hade någon berättat för mig hur dåligt man mår av att folk stjäl, eller hur svårt det är att ändra ett konsumtionsbeteende, hade jag nog aldrig öppnat. Mitt råd till andra är att göra en ordentlig undersökning kring vad du ger dig in i innan du satsar.

Men Jane ångrar sig inte, i framtiden är drömmen att kunna växa.
– Det är inte lönt att gå runt och ångra saker, det är energi som kastas bort, då är det bättre att blicka framåt. Det enda jag kan göra är att fortsätta driva min butik och fortsätta inspirera varenda kund som kommer in till ett bättre sätt att konsumera på.Potentialen att öppna upp fler SWOPshops kommer verkligen att finnas i framtiden – och det går ju att byta vad som helst, inte bara kläder.

Av Ebba Arnborg