<![CDATA[]]>

Löfven tvingas regera med Alliansens skatter

Anders Andersson

Publicerades: 27 december, 2014

En överenskommelse har i dag fattats mellan Alliansen och regeringen och det blir inget nyval. Ändå tvingas Stefan Löfven att hela 2015 regera med Alliansens skatteförslag.

Alliansens budget, som röstats fram med hjälp av Sverigedemokraterna, kan under 2015 endast ändras i detaljerna när vårbudgeten presenteras i april. Skatteskalor och en del andra andra skatteregler kan inte förändras mitt under ett år.

Regeringen kan därmed först 2016 komma med större ändringar.

Regeringen kan dock göra tillägg till budgeten i sin vårbudgetproposition, och den har Alliansen lovat att godta. Ändringar som då beslutas träder i kraft den 1 juli. Möjligen kan regeringen redan då driva igenom höjningen av de sociala avgifterna för äldre och unga.

Veckan före julhelgen inledde regeringen och alliansen förhandlingar om att undvika extravalet. Diskussionerna som leddes från finansdepartementet handlade mest om hur höstens budgetkaos ska undvikas i framtiden.

På lördagsförmiddagen presenterades resultatet – den så kallade decemberöverenskommelsen, som ska gälla ända till 2022. Detta innebär uppgörelsen:

  • De sex partierna är överens om att den statsministerkandidat som samlar stöd som är större än en annan tänkbar partikoalition ska släppas fram. Det innebär att alliansen kommer att lägga ner rösterna i budgetomröstningen till våren.
  • Utbrytningar ur budgeten ska inte tillåtas i fortsättningen. Det har varit ett krav från allianspartiernas sida, efter det att den dåvarande oppositionen bröt ut en sänkning av den statliga inkomstskatten hösten 2013.
  • De sex partierna ska fatta blocköverskridande överenskommelse i tre stora frågor – energin, pensionerna samt försvars- och säkerhetspolitik.
  • Överenskommelsen betyder att Sverigedemokraterna i princip blir utan inflytande under de kommande fyra åren.

– Decemberöverenskommelsen innebär att Sverige kan regeras i ett nytt politiskt läge, säger statsminister Stefan Löfven.

Både statsministern och Moderaternas blivande partiledare Anna Kinberg Batra berömde varandra under lördagens presskonferens. De beskrev samtalen som konstruktiva och mycket av partiledarnas tuffa tonläge märktes inte längre.

– Jag kan meddela här och nu att i och med den här överenskommelsen som innebär att sittande regering kan regera med sin budget vid vårpropositionen kommer regeringen inte att fatta något beslut om extraval, sa Stefan Löfvén vid presskonferensen.

– Sverige har en stolt tradition av att lösa svåra frågor över blockgränserna som inte alla länder har.

Några förändringar bland ministrarna i regeringen väntas inte. Uppgörelsen innebär att Miljöpartiet får vara med i pensionsgruppen, vilket är en seger för partiet. Allianspartierna lämnade tidigare i höstas gruppens möte i protest när MP skulle vara med.

Sverigedemokraterna kommer att lämna in en misstroendeförklaring mot regeringen. Detta blir dock ett slag i luften, eftersom den inte kommer att få stöd av riksdagens majoritet.