<![CDATA[Foto: Björn Leijon]]>

”Anmärkningsvärt att Stefan Löfven segar”

Camilla Björkman

Publicerades: 20 januari, 2015

Arbetsgivaravgifterna för unga skulle sänkts den 1 januari i år – men så har inte skett. Nu kritiserar C-ledaren Annie Lööf statsminister Stefan Löfven för fördröjningen.

En konsekvens av den så kallade Decemberöverenskommelsen var att den rödgröna regeringen och statsminister Stefan Löfven tvingas regera med Alliansens budget under 2015.

Endast detaljer kan ändras i april när regeringen lägger fram sin vårbudget.

En av de förändringar Alliansen hade med i sin budget var ytterligare sänkta arbetsgivaravgifter för unga under 23 år, från 15 till 10 procent. Sänkningen skulle trätt i kraft den 1 januari. Men än har ingenting hänt.

– Självklart ska det genomföras det riksdagen beslutat. Men nu tog riksdagen beslut om en budget i sista stund på det förra året, en budget som inte var förberedd i regeringskansliet, förklarar Stefan Löfven fördröjningen till TV4.

C-ledaren Annie Lööf godtar dock inte förklaringen till fördröjningen:

– Jag tycker det är anmärkningsvärt att statsminister Stefan Löfven segar på den här processen, säger hon till TV4.

Den rödgröna regeringen vill tvärtemot Alliansen kraftigt höja arbetsgivaravgifterna för unga och kommer att försöka få igenom det i sin vårbudget, där de alltså kan ändra vissa frågor i Alliansens budget. I så fall höjs avgiften redan den 1 juli.

Frågan skapar redan nu osäkerhet hos småföretagare som inte vet vad som gäller.

– Det är hopplöst att driva en verksamhet utan att kunna få besked. Man behöver veta och planera, man har ju ett ansvar för de anställda man har, säger Mats Bengtsson, ägare av restaurang Djuret till TV4, vars företag skulle förlora en halv miljon kronor på höjningen.