<![CDATA[Foto: Kalle Larsson]]>

Stopp för Sjöstedts vinststopp

Camilla Björkman

Publicerades: 17 januari, 2015

Småföretagare i vårdsektorn kan tillfälligt pusta ut. Vänsterpartiets förslag om att begränsa vinster i välfärden verkar inte gå igenom.

Småföretagare i vård- och omsorgssektorn har hållit andan under vinterns politiska vändor. Detta efter att regeringen och Vänsterpartiet i höstas kom överens om att stoppa vinster i vården.

Men efter att Socialdemokraterna, Miljöpartiet och allianspartierna slöt den så kallade Decemberöverenskommelsen i december, ser det ut som att vinststoppet kommer att skjutas på framtiden.

Överenskommelsen gick ut på att Alliansen lovade att släppa igenom regeringens budget, mot att Socialdemokraterna och Miljöpartiet gör samma sak i framtiden.

Men ett vinststopp i vården är inte en budgetfråga, menar Alliansen. De varnar nu Stefan Löfven för att försöka smyga igenom förslag i vårbudgeten som inte hör hemma där, rapporterar Di.

– Om man får fram en lagstiftning för att begränsa vinsterna kan jag inte se hur den kan vara budgetpåverkande och därmed ingå i en budgetproposition, säger Anders W Jonsson, C-gruppledare i riksdagen, till Di.

Vad som ska anses ingå i budgeten är i vissa fall en gråzon, men vad gäller vinster i vården verkar V-ledaren Jonas Sjöstedt nu se sig som besegrad:

– Vi inser att vi inte får igenom alla delar, säger han till Di men tillägger att han tänker gå vidare med frågan efter nästa val.