<![CDATA[Foto: Kalle Larsson]]>

Sjöstedt: ”Garanterar oss ett betydande inflytande”

Camilla Björkman

Publicerades: 28 december, 2014

Överenskommelsen om vinsterna i välfärden ligger fast, säger Jonas Sjöstedt (V) och menar att Decemberöverenskommelsen ger partiet ett betydande inflytande på kommande budgetar.

Många pustar ut över den så kallade Decemberöverenskommelsen, som innebär att det tidigare hotet om extraval uteblir.

Men för småföretagare som driver verksamheter inom vård och omsorg är framtiden fortfarande oviss, när mycket nu pekar på att Vänsterpartiet får ökad makt.

Partiledare Jonas Sjöstedt har inte varit med i förhandlingarna kring Decemberöverenskommelsen men har haft egna samtal med de rödgröna om budgetsamarbete fram till nästa val:

– Vi har kommit överens om att vi ska göra statsbudgeterna gemensamt under resten av mandatperioden och att överenskommelsen om vinsterna i välfärden ligger fast. Det garanterar ju oss ett betydande inflytande, säger han till Svt.

Decemberöverenskommelsen innebär bland annat att den statsministerkandidat som samlar stöd som är större än en annan tänkbar partikoalition ska släppas fram.

Eftersom Socialdemokraterna och Miljöpartiet inte är större än Alliansen behöver de Vänsterpartiet för att bli den största partikoalitionen.

Vänsterpartiet vill nu att huvuddragen i den rödgröna budgeten genomförs i en eller flera ändringsbudgetar under 2015, skriver man i ett pressmeddelande:

– Vi är beredda att samarbeta med regeringen om det. För oss är det också avgörande att arbetet med att genomföra överenskommelsen om att ta bort vinstjakten i välfärden genomförs som planerat, säger Jonas Sjöstedt.