Till huvudinnehållet
Sök efter innehåll

sidor hittade på sökordet: Inga sidor hittade

Starta eget i sommar? 30 heta tips!

Josefin Wallin 16 juli, 2024 5 minuters läsning
Starta eget i sommar? 30 heta tips!

Sommaren är för många en chans till lite reflektion. Går du i tankarna att starta eget? Kanske är det nu som du går från idé till verklighet – och då vill vi ge dig 30 goda tips på vägen.

Drömmer du om att starta eget i sommar?

Att starta företag kan handla om att man vill tjäna pengar på sin idé, skapa en möjlighet till en livsstil på egna villkor, jaga sin dröm eller bygga någonting eget.

Oavsett anledning är det många som drömmer om att starta eget. Kanske är du en av dem? I så fall har vi satt samman våra bästa tips och avslutar med värdefull "know how" som vi vet att många i startgroparna funderar på.

Läs: Allt du behöver veta för att starta företag

30 tips för dig som vill starta eget i sommar

  1. Utveckla en affärsidé och en affärsplan.
  2. Gör en enkel marknadsundersökning för att se om det finns en marknad för din produkt eller tjänst (i sin enklaste form: fråga någon du tror kan vara intresserad om de vill köpa av dig, vill de det är du redan igång!).
  3. Skapa en budget (använd våra smarta mallar) och en finansiell plan för din verksamhet. Här hittar du verktyg som hjälper dig, som vår kalkyl för att se hur mycket du behöver fakturerar för att få lönen du behöver.
  4. Ta reda på vilken bolagsform som passar dig bäst – aktiebolag, enskild firma eller handelsbolag.
  5. Registrera ditt företag och ansök om nödvändiga licenser och tillstånd.
  6. Ta fram ett företagsnamn och registrera det.
  7. Utveckla en marknadsföringsstrategi och en försäljningsplan (läs tips för marknadsföring och försäljning här!).
  8. Överväg att bygga en professionell hemsida och skapa sociala medie-konton. Kanske vill du skapa en logotyp och en grafisk profil. Men tänk på att det viktigaste av allt är att ge dig ut och sälja – och skaffa dina första kunder!
  9. Kanske ska du skapa en e-handel för dina tjänster eller produkter?
  10. Skapa en kontaktlista och börja nätverka!
  11. Kanske vill du hitta en mentor eller en affärspartner som kan stödja dig i dina företagsmål?
  12. Anställ en skicklig bokföringskonsult eller revisor, eller lär dig bokföra på egen hand – oavsett, investera i en pålitlig bokföringsprogramvara.
  13. Skapa en fakturerings- och betalningsprocess. Här hittar du vår fakturamall.
  14. Hitta ett bra försäkringsbolag och skydda ditt företag.
  15. Hyr ett professionellt kontor eller arbeta hemifrån.
  16. Anställ skickliga medarbetare och outsourca arbete när det behövs. Se här hur mycket en anställd kostar.
  17. Utveckla en konkurrenskraftig prissättningstrategi. Sätt rätt pris med vår interaktiva guide.
  18. Skapa en kundserviceplan. Kom ihåg: nöjda kunder kommer tillbaka och här ingår hur du tar hand om de missnöjda så att de också blir nöjda!
  19. Se över om du bör upprätta rutiner för arbetsmiljö och säkerhet.
  20. Se över hur du arbetar med hållbarhet – dina kunder kommer att vilja veta!
  21. Bygg upp ett starkt varumärke och en unik företagskultur. Inspiration: Så byggde Sofi Franzén ett 160-miljonersbolag genom rätt teamkänsla
  22. Nu, om inte förr: bygg en hemsida och använd sociala medier för att marknadsföra ditt företag. Här hittar du massor av inspiration och tips!
  23. Missa inte att sätt upp Google Analytics och spåra trafiken på din hemsida – och agera efter hur besökarna beter sig! Vad är de mest intresserade av? Var försvinner de?
  24. Skapa en sökmotoroptimeringsstrategi, så att du når kunderna när de googlar på relevanta sökord. Så här kan du ta hjälp av AI för din SEO!
  25. Använd e-postmarknadsföring för att nå ut till nya kunder. Sätt ihop ett vasst nyhetsbrev, överväg att lägga det på LinkedIn.
  26. Lönsamhet handlar inte bara om pengar in utan också pengar ut: Se över hur du kan kapa kostnader! Lär dig att förhandla och hantera kontrakt.
  27. Se till att du går åt rätt håll och springer på rätt puckar: Skapa en arbetsplan och följ upp på dina företagsmål.
  28. Sätt upp ett lönsamhetsmål och håll koll på dina ekonomiska resultat.
  29. Men kom ihåg att också vara flexibel och anpassa dig till förändringar.
  30. Ha tålamod och tänk långsiktigt.

Från anställd till eget företag?

Att starta företag vid sidan av sin anställning är vanligt – och blir allt vanligare. Det är också ett sätt att finansiera sin företagsstart på. Ett smart sätt att komma igång utan för stora risker! Att kombinera en anställning med att driva företag är också ett vanligt steg till att bli företagare på heltid. På så vis kan man komma undan både lån och externa finansiärer.

Här nedan kan du läsa en större guide för dig som vill starta eget vid sidan av din anställning. Du kan också se när Stina från SmakShare väljer att säga upp sig för att satsa på företaget. För till slut kanske man kommer till en punkt där man verkligen bara vill testa sina vingar?

Vill du ha mer tips kring detta?Starta eget som anställd? Tänk på detta innan du startar!

Jag saknar affärsidé!

Kanske drömmer du om att starta företag – men du saknar en affärsidé? Vissa har det solklart framför sig redan från början, andra inte. Det finns heller inget rätt eller fel när du vill starta företag. Så länge du hittaren affärsidé du tror på. Så menar många andra entreprenörer som lyckas att framgången inte ligger enbart i en god affärsidé. Utan också i utformning och genomförande – vilket kan kännas skönt att veta.

Saknar du affärsidé? Då ska vi självklart hjälpa dig:25 superheta affärsidéer att starta i år

Vanliga starta-eget frågor?

  1. Vilken typ av företagsstruktur ska jag välja? Det finns olika företagsstrukturer att välja mellan, såsom enskild firma, handelsbolag eller aktiebolag. Vilken struktur som passar bäst beror på faktorer som exempelvis ditt affärsmål, din affärsidé, hur du vill driva ditt företag och hur du vill beskattas.
  2. Hur mycket pengar behöver jag för att starta företaget? Detta beror på vilken typ av verksamhet du planerar att starta. Du bör göra en noggrann budgetplan som tar hänsyn till kostnader för marknadsföring, produktutveckling, löner, hyra, utrustning och andra kostnader. Tänk också på att ha tillräckligt med pengar för att täcka dina privata utgifter under uppstartsfasen.
  3. Hur når jag ut till kunderna? Marknadsföring är avgörande för att nå ut till kunderna och skapa medvetenhet om ditt företag. Du kan använda dig av olika marknadsföringsmetoder som sociala medier, annonsering, PR, nätverkande och evenemang för att nå ut till kunderna. Det är viktigt att du väljer marknadsföringskanaler som är relevanta för din målgrupp och dina affärsmål.

Fler vanliga frågor?8 vanliga starta eget-frågor i avsnitt 4 av StartUp-resan – se här!


Dela artikeln

ANNONS

Innehåll från Billo Företag

Privatekonomi

Äntligen lanseras företagens digitala brevlåda – för alla bolagsformer

Att vara företagare är ett pussel av mejl, papperspost, fakturor och möten. Men hur hittar du balans i vardagen och frigör mer tid till det som faktiskt skapar värde för företaget? En lösning är att sköta all sin företagspost digitalt – hur mycket tid kan du och ditt företag spara med en digital brevlåda?

billo
Billo Företag 3 februari, 2025 4 minuters läsning
Digital-brevlada-for-foretag-1400x788

Foto: Billo

Den som har drivit företag ett tag känner igen sig i den ständiga strömmen av papperspost: fakturor, myndighetsutskick, försäkringspapper och allt däremellan. Detta blir lätt en källa till både stress och felhantering.

Nu lanseras Billo Företag, Sveriges första digitala företagsbrevlåda för alla bolagsformer (även enskild firma!). Med Billo Företag blir det möjligt att samla alla viktiga dokument på ett ställe – direkt i mobilen eller på datorn. Du slipper klipp-och-klistra-lösningar med olika system och kan hantera hela ditt administrativa flöde från samma plattform. Värt att läsa mer om va? Det gör du här.

En ny undersökning från IPSOS (på uppdrag av Billo), visar att 47 procent av svenska småföretagare känner frustration kring administrationsarbete och hantering av fakturor och dokument. I många fall spenderas upp till en dag på administrativa uppgifter.

I praktiken är det här tid som kan läggas på kärnverksamheten, kundkontakter eller helt enkelt en välbehövlig paus. Då blir en smart digital brevlåda mer än bara en bekvämlighet – den kan faktiskt ge konkurrensfördelar.

– Vår undersökning visar att över 82 procent av svenska småföretagare behöver spendera minst en dag i veckan på att arbeta med administration och papperspost. Vi vill hjälpa till att minska tiden, stressen och risken för påminnelseavgifter genom att samla all post och dokument på ett ställe, och samtidigt göra det enkelt att betala fakturor direkt i appen, säger Billos vd Johan Eklöf.

Tips! Vill du också testa Billo Företag? Just nu kan du prova första månaden för 0 kronor, utan bindningstid. Läs mer här.

Första digitala brevlådan för alla bolagsformer

Billo har redan etablerat sig på den privata marknaden, och nu har de tagit klivet in på företagsarenan. Billo Företag är Sveriges första digitala företagsbrevlåda som stödjer alla bolagsformer, inklusive enskilda firmor, aktiebolag och handelsbolag. Det här är en avgörande skillnad mot andra aktörer på marknaden som ofta riktar in sig på större bolag eller förutsätter att användaren redan är privatkund hos dem.

Så funkar Billo Företag

Billo Företag går ett steg längre än traditionella digitala brevlådor. Tack vare automatisk tolkning av innehåll, oavsett om du laddar upp ett digitalt dokument eller skannar in en pappersfaktura, blir hanteringen betydligt enklare. Systemet kan hjälpa dig att sortera och kategorisera dokument, vilket sparar tid och minskar risken för att missa viktiga deadlines.

En annan fördel är att du kan betala fakturor direkt i brevlådan. Du slipper alltså hoppa mellan olika bank- och bokföringssystem för att sköta ekonomin. Den här helhetslösningen är en av anledningarna till att många företagare anser att de sparar både tid och administration när de går över till Billo.

Vad skiljer Billo Företag från konkurrenterna?

  1. Direktbetalning av fakturor:
    I Billo kan du betala dina fakturor direkt i tjänsten, vilket innebär att du slipper logga in i banken separat varje gång.
  2. Stöd för enskild firma:
    Billo är unika med att erbjuda en digital brevlåda för enskilda firmor – något som andra större aktörer ännu inte har.
  3. Automatisk tolkning av uppladdade dokument:
    Oavsett om du fotar av eller skannar ett papper, eller får in en PDF, tolkar Billo innehållet automatiskt. Detta ger en smidigare översikt och sparar tid.
  4. Inget krav på privatkonto:
    Många konkurrenter kräver att du först blir privatkund för att kunna använda deras företagslösning. Billo kräver inte det. Du kan alltså köra igång med ditt företag direkt.

Så blir du mer effektiv med digital brevlåda för företaget

Så vad är fördelarna med att ha en digital brevlåda där allt hänger ihop? Och vad ska jag tänka på när jag väljer lösning?

  1. Samla allt på ett ställe:
    Se till att dina fakturor och papperspost finns i samma digitala ekosystem. Slipp pappershögar och separata system som inte pratar med varandra.
  2. Automatisera så mycket som möjligt:
    Använd inbyggda automationsfunktioner för att få aviseringar när fakturor förfaller, eller när nya myndighetsbeslut trillar in i brevlådan.
  3. Integrera med bokföringen:
    Rätt digital brevlåda kan samarbeta med ditt bokföringsprogram. Då behöver du inte dubbelregistrera uppgifter eller riskera missade verifikationer.
  4. Se över säkerheten:
    Säkerställ att tjänsten du väljer har stark kryptering och lösningar för att uppfylla GDPR-krav. På så sätt kan du undvika dyra säkerhetsincidenter.

Sammanfattning – varför ska mitt företag ha en digital brevlåda?

Digitala brevlådor har blivit ett självklart inslag för många privatpersoner – och nu är det hög tid för företagare att haka på tåget. Billo Företag sparar inte bara tid, utan kan också ge en bättre översikt över verksamhetens ekonomi och skriftliga kommunikation.

Genom att automatisera rutinuppgifter, samla all post på ett ställe och slippa krånglet med pappershantering kan du lägga mer fokus på det viktiga: att utveckla ditt företag.

Tips! Vill du också testa Billo Företag? Just nu kan du prova första månaden för 0 kronor, utan bindningstid. Läs mer här.

Om Billo
Billo Företag är den första digitala brevlådan som låter alla typer av bolag – inklusive enskilda firmor – lägga mindre tid på administration och mer tid på det de gör bäst: sitt jobb! Billo är en statligt godkänd digital brevlåda (Digg) med tillstånd hos Finansinpektionen (FI).



ANNONS

Innehåll från Talenom

Privatekonomi

Starta Aktiebolag 2025 – ladda ned ultimata checklistan och få gratis rådgivning

Att starta ett aktiebolag är ett stort steg för den som drömmer om att driva eget företag. Här går vi igenom hur du startar aktiebolag 2025, och hjälper dig att förstå processen och navigera genom alla moment som krävs för att komma igång.

Talenom Talenom 20 januari, 2025 4 minuters läsning
huuvudbild

Foto: Adobe Stock

Innan vi startar – här kan du ladda hem vår fullständiga checklista för att starta aktiebolag 2025, helt kostnadsfritt. En riktigt bra steg-för-steg-guide (inklusive det krångliga med juridik och ekonomi) att hålla i handen hela vägen. Okej, då kör vi igång!

Vad är ett aktiebolag?

Ett aktiebolag är en juridisk person som ägs av en eller flera aktieägare. En av de stora fördelarna med denna bolagsform är att ägarna vanligtvis inte ansvarar personligen för bolagets skulder. Företaget identifieras med ett unikt organisationsnummer och kan äga tillgångar, ingå avtal och bedriva verksamhet på egna villkor.

Psst! Spana också in den här guiden om hur du optimerar ditt företag 2025. Viktiga tips!

Steg för att starta ett aktiebolag

Att starta ett aktiebolag innebär flera steg som måste genomföras i rätt ordning. Här går vi igenom varje moment:

  1. Bestäm bolagsnamn och verksamhetsbeskrivning: Första steget är att välja ett unikt namn för ditt bolag och tydligt definiera vilken typ av verksamhet du ska bedriva. Namnet måste vara så pass unikt att det inte kan förväxlas med andra registrerade namn.
  2. Säkra aktiekapital: För att registrera ett aktiebolag måste du ha ett aktiekapital på minst 25 000 kronor. Detta belopp ska sättas in på ett bankkonto som tillhör bolaget.
  3. Skapa stiftelseurkund och bolagsordning: Två viktiga dokument som måste upprättas är stiftelseurkunden och bolagsordningen. Stiftelseurkunden beskriver hur bolaget bildas och vilka som är stiftare. Bolagsordningen är företagets regelverk och innehåller detaljer om verksamhetens syfte, aktiekapitalets storlek och hur bolaget ska drivas.
  4. Registrera bolaget hos Bolagsverket: När stiftelseurkunden och bolagsordningen är klara kan du anmäla ditt aktiebolag hos Bolagsverket. Detta görs enklast via deras e-tjänst på Verksamt.se.
  5. Anmäl till Skatteverket: Efter att bolaget har registrerats hos Bolagsverket måste du anmäla företaget till Skatteverket. Du behöver ansöka om F-skatt, momsregistrering och, om aktuellt, registrera dig som arbetsgivare.
  6. Aktiebok: Alla aktiebolag är skyldiga att föra en aktiebok. Detta dokument listar samtliga aktieägare och deras innehav, och det är viktigt att hålla den uppdaterad.

Psst! Du behöver inte göra allt själv. Vill du ha en partner som har koll på alla regler och gör allt det krångliga jobbet åt ditt företag? Just nu får Driva Egets läsare ett gratis rådgivningssamtal med experten Tobias Ryberg hos Talenom – en av de ledande redovisningsbyråerna för små företag. I samtalet går vi igenom hur just du kan komma igång med ditt aktiebolag på ett smart sätt 2025. Boka din tid här.

Tobias

Driva Egets läsare får kostnadsfri rådgivning med ekonomi- och företagarexperten Tobias Ryberg hos Talenom.

Vad kostar det att starta aktiebolag? Och hur lång tid tar det?

Kostnader:

  • Registreringsavgiften hos Bolagsverket är 1 900 kronor om du gör anmälan digitalt.
  • Utöver detta kan kostnader tillkomma för exempelvis juridisk rådgivning eller revisor, beroende på bolagets behov.

Tidsåtgång: Processen från ansökan till godkännande tar vanligtvis ett par veckor, beroende på hur snabbt alla handlingar skickas in och behandlas.

Fördelar med aktiebolag

  • Begränsat ekonomiskt ansvar: Du riskerar endast det insatta aktiekapitalet.
  • Trovärdighet: Aktiebolag upplevs ofta som mer seriösa av kunder och samarbetspartners.
  • Möjlighet till skatteplanering: Genom aktieutdelning och andra åtgärder kan du minska din totala skatt.

Tänk på detta om du ska starta aktiebolag

  • Som styrelseledamot kan du hållas ansvarig om bolaget inte följer lagar och regler, exempelvis vid obetalda skatter.
  • Aktiebolag har fler formella krav än enskilda firmor, inklusive bokföring, årsredovisning och bolagsstämmor.

Vårt tips! Ladda hem vår fullständiga guide för att starta aktiebolag 2025, helt kostnadsfritt. Där får du hjälp med alla steg, inklusive det krångliga med juridik och ekonomi. Med guiden är du redo att ta de första stegen mot att starta ditt eget aktiebolag.

Och vill du ha personlig rådgivning, får du ett gratis rådgivningssamtal hos Talenom – en av de ledande redovisningsbyråerna för små företag. I samtalet går vi igenom hur just du kan komma igång med ditt aktiebolag på ett smart sätt 2025. Boka din tid här.

Lycka till med ditt nya aktiebolag! 

Talenom – en långsiktig partner för små och medelstora företag
Att välja rätt redovisningsbyrå handlar inte bara om att klara det närmaste årets förändringar. Talenom är specialister på att skapa långsiktiga samarbeten med företagare. Vad sägs om:

Erfarenhet och expertis: Talenom har funnits sedan 1972 och är idag en av de ledande aktörerna i Finland och Sverige inom digital redovisning för små och medelstora företag.

Personlig service: Hos Talenom är kundnöjdhet en prioritet. Varje företag får rådgivning anpassad efter sina unika behov, oavsett om det gäller daglig redovisning eller avancerad skatteplanering.

Användarvänlig plattform: Talenom Online är utvecklat för att underlätta småföretagares vardag. Den ger dig full kontroll och överblick över din ekonomi – något som blir särskilt viktigt med de nya krav som träder i kraft. Just nu får Driva Egets läsare 25 % rabatt på hela arvodet de tre första månaderna, när de väljer Talenom Online. Läs mer här.



Cookies

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Driva eget använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.