#hållbarhetsresan
10 sätt att kapa kostnader i ditt företag

10 sätt att kapa kostnader i ditt företag – så här sparar du pengar!

Maja-Stina Skarstedt

Uppdaterades: 23 november, 2023
Publicerades: 24 november, 2023
Foto av: Adobe Stock

Känner du av tuffare ekonomiska tider? Nu – och egentligen alltid! – är det klokt att kapa kostnader i företaget. För vet du? Med mindre kostnader har du större möjligheter att satsa på rätt saker. Här spanar vi in tio saker du kan göra idag.

Det finns olika typer av kostnader i företaget som du bör se över:

  • Fasta kostnader – alltså kostnader som rullar på månad efter månad. Exempelvis löner, hyra och räntor.
  • Rörliga kostnader – alltså kostnader som varierar beroende på vilken fas du är i företaget eller säsong. Exempelvis resor, inredning och andra inköp.

Redo? Nu tar vi fram stora saxen och spanar in tio viktiga kostnader att kapa.

1. Förhandla om lokalhyran

Hyror brukar vara en hög kostnad för många företag. Här går det att försöka förhandla ned, speciellt i tider när fastighetsbranschen har det tuffare. Många företagare har sedan pandemin tajtat till sina ytor eller flyttat hem delar av verksamheten. Ta en dialog med din hyresvärd.

Om du vill vara kvar i befintlig lokal – be om en rabatt på era kostnader mot att ni förlänger kontraktet en viss tid.

2. Se över kostnader för billeasing

Behöver ni alla fordon i företaget? Stäm regelbundet av vilka fordon som nyttjas och om ni kan göra er av med något. Inte bara viktigt för företagets ekonomi utan också en hållbar fråga.

Om du leasar en bil eller bilar är det också lägligt att ta en årlig koll och jämförelse kring ditt avtal. Kan du få ett bättre någon annanstans?

3. Rensa bland alla digitala tjänster

Du har säkert ett webbhotell, betalar för lagring, licenser av programvara och kanske regelbunden assistans av din webbplats? För att inte tala om alla digitala prenumerationer som dras från företaget varje månad. Ta ett kontoutdrag och markera alla digitala tjänster. Bestäm dig för att kapa tio procent – eller mer – av dessa kostnader till nästa månad. Här går det att spara pengar!

4. Samla företagets lån

Har ditt företag lån? Försök samla dessa för bättre villkor. Du ska också regelbundet se över alternativen till dina befintliga lån. Finns det något med lägre ränta? Var beredd på att byta långivare!

Tänk också på att inte agera bank eller långivare åt dina kunder. Se till att fakturera i tid, så att du har en god likviditet i ditt bolag. Det gör dig mer ekonomiskt hållbar som företagare.

5. Välj företagskort anpassat för din verksamhet

Beroende på vilken verksamhet du har i företaget bör du också fundera på vilka konto- och kreditkort som du använder. Om du kör mycket och köper en hel del bränsle finns kort där du kan tjäna in bonus. Här kan du också regelbundet jämföra kort på olika jämförelsesajter. Kom ihåg: Se upp med vilka avgifter som de tar för dina kort och för eventuella extrakort.

6. Sänk elförbrukningen

Elen har stuckit ut bland våra kostnader – men vi har också blivit bättre på att sänka den, på grund av skyhöga elpriser. Det kan ändå finnas kronor att spara här. Se över var ni förbrukar mest. Uppvärmning och nedkylning brukar kosta. Likaså drar elektronisk utrustning, belysning och vitvaror en hel del. Plocka fram en lista och gör det till en gemensam utmaning med dina anställda – att löpande minska. En hållbar fråga, även för ekonomin.

7. Köp in begagnat – eller hyr prylar

Om du ska köpa in inredning till företaget – välj begagnat. Mycket billigare! Fundera också på vilka inventarier som är bättre att hyra in vid behov än att köpa helt nytt.

Här kan du spara pengar på att inte äga och sköta om teknik och andra prylar själv, utan hyra in vid behov.

Inspireras av: Ulrika Edblad Baumann – företagaren och inredaren som fokuserar på återbruk i sina projekt

8. Välj digitala möten hellre än fysiska

Visst, ibland behöver vi ses för att göra affärer. Det är ju trevligt också! Många möten går annars alldeles ypperligt att göra på distans. Du sparar in både resekostnader och restid på att köra digitalt – så långt det går.

För att spara ännu mer av din tid – och därigenom pengar – så kapa även onödiga möten som inte behövs. Eller korta ned dem åtminstone. Vem har sagt att möten måste vara 30 eller 60 minuter? En kvart kan funka alldeles perfekt!

Lyssna på experten: Bli en mästare på digitala möten – med Anna Bellman

9. Automatisera mera

Eftersom tid är pengar är det av största vikt att automatisera så många sysslor som möjligt. Har du dessutom anställda med lönekostnader är det ännu viktigare. Du kan automatisera allt från administration och bokföring till hur du eller ni uppdaterar företagets sociala medier.

Klura på vilka uppgifter i företaget som återkommer vecka efter vecka eller månad efter månad.

Den här typen av aktiviteter går ofta att effektivisera – och du sparar tid och därigenom pengar.

Läs mer: Spara 126 arbetsdagar per år – 10 superknep för att bli mer effektiv

10. Utvärdera kostnader för löner

Löner är kostsamma – det vet du med anställda. Ibland måste du fundera över vad företaget mäktar med. I perioder kan det vara vettigt att ha färre anställda och istället anlita externa konsulter vid behov. Alternativt erbjuda provisionsbaserade löner eller möjligheter för medarbetare att gå in som delägare i företaget mot att de jobbar för lägre lön. Detta är en viktig fråga för att ditt företag ska vara hållbart – länge.

Okej! Vilken av punkterna börjar du med? Dags att kapa kostnader!

Denna artikel är en del av Driva Egets satsning #hållbarhetsresan, som presenteras i samarbete med Almi.

Almi AB investerar i framtida tillväxt och erbjuder finansiering och affärsutveckling till företag som vill utvecklas och växa hållbart. Det omfattar såväl idéer med tillväxtpotential i tidiga faser, som etablerade företag i en expansionsfas. Almi ägs av staten tillsammans med regionala ägare och finns nära företagen med 40 kontor över hela landet.