Starta eget som anställd? Tänk på detta innan du startar!

Josefin Wallin

Publicerades: 17 januari, 2024
Foto av: Adobe Stock

Starta eget som anställd? Har du tid över för en sidoverksamhet eller en idé som du vill utveckla och testa? Tänk på detta innan du startar företag vid sidan av din anställning – och få full koll!

Får jag starta eget som anställd?

Ja, visst får du det! Men du behöver tänka på att informera din arbetsgivare. Förutom att berätta att du planerar att starta företag vid sidan av din anställning, är det bra att förklara vilken typ av verksamhet du ska bedriva.

Att du heller inte inkräktar på, eller ska bedriva en verksamhet som kan vara dåligt för din arbetsgivare, är viktigt. Det innebär att du ska sköta ditt företag helt fritt från din anställning, och inte låta ditt nya företag påverka ditt jobb. I vissa fall kan den saken vara lite svårare. Kanske är det så att du vill bedriva en konkurrerande verksamhet? Undersök då om du regleras av något sekretessavtal eller liknande. Detta avgör vad du faktiskt får eller inte får göra. Även här är det klokt att börja med att prata med arbetsgivaren och ta reda på vad som gäller.

Nyfiken på mer eller redo att starta? Se: Allt du behöver veta för att starta företag

Ska du driva företag vid sidan av din anställning bygger det alltså mycket på en god relation och lojalitet till din nuvarande arbetsgivare. Vissa arbetsgivare kan vara positiva till att du som anställd startar en sidoverksamhet. Har du tur kanske din arbetsgivare blir morgondagens kund?

Hur påverkas din privatekonomi?

Beroende på företagsform kan din privatekonomi påverkas på olika sätt – främst när det gäller skatten (vilket du kan läsa mer om nedan). Det som direkt påverkar din privatekonomi är om du vill gå ner i arbetstid för att lägga mer kraft på företaget. Är så fallet? Då ska du tänka på att din sjukpenninggrundande inkomst (SGI) kan påverkas. För att inte förlora din fulla SGI, som är värdefull om du exempelvis ska vara föräldraledig eller blir sjukskriven, behöver du tjäna lika mycket som innan (upp till en viss gräns). Där är den enklaste lösningen att få lika stor inkomst från företaget som lönebortfallet. Eller varför inte mer?

Läs mer: 25 superheta affärsidéer att starta i år

Är det vanligt att starta en sidoverksamhet? Ja, det är vanligt och också ett sätt att finansiera sin företagsstart på. Ett smart sätt att komma igång utan för stora risker! Att kombinera en anställning med att driva företag är ett steg till att bli företagare på heltid. På så vis kan du undvika både lån och externa finansiärer.

Om du ska starta eget

Du har bestämt dig för att du vill starta eget som anställd. Du har en idé som du tror på, som kan bli en bra sidoverksamhet eller ett koncept för ett framtida heltidsjobb. Tänk då på det här:

Starta eget som anställd – checklista

  • Fundera ett varv till: Är du villig att avsätta fritid för att utveckla ditt företag?
  • Prata med din arbetsgivare och se över vilka regler som finns.
  • Går du ner i tid? Då ska du se till att inkomstbortfallet täcks av inkomst från företaget – för att inte din SGI ska påverkas.
  • Särskilj företaget från anställningen. Undvik att företaget inkräktar på din anställning.
  • Tänk på din lojalitetsplikt. Kunskap, prislistor och kunder hos din arbetsgivare ska stanna där.
  • Vill du finansiera din företagsstart? Då är ett företag vid sidan av din anställning ett sätt att kombinera trygghet med att utveckla din idé. Utvecklingen kan då finansieras av din lön.
  • Klar att starta eget som anställd? Då ska du läsa våra guider kring hur du registrerar ditt företag.

Vill du registrera ditt företag på Verksamt? Då kan Driva Eget guida dig rätt!
Registrera enskild firma på Verksamt – här är checklistan!
Registrera aktiebolag på Verksamt – här är checklistan!