Starta eget som anställd? Tänk på detta innan du startar!

Josefin Wallin

Uppdaterades: 8 november, 2021
Publicerades: 9 november, 2021
Foto av: Adobe Stock

Starta eget som anställd? Har du tid över för en sidoverksamhet eller en idé som du vill utveckla och testa? Tänk på detta innan du startar företag vid sidan av din anställning – och få full koll!

Får man starta eget som anställd?

Ja, visst får du det! Men du behöver tänka på att informera din arbetsgivare. Förutom att berätta att du planerar att starta företag vid sidan av din anställning, är det bra att förklara vilken typ av verksamhet du ska bedriva.

Att du heller inte inkräktar på, eller ska bedriva en verksamhet som kan vara dåligt för din arbetsgivare, är viktigt. Det innebär att du ska sköta ditt företag helt fritt från din anställning, och inte låta ditt nya företag påverka ditt jobb. I vissa fall kan den saken vara lite svårare. Kanske är det så att du vill bedriva en konkurrerande verksamhet? Undersök då om du regleras av något sekretessavtal eller liknande. Detta avgör vad du faktiskt får eller inte får göra. Även här är det klokt att börja med att prata med arbetsgivaren och ta reda på vad som gäller.

Nyfiken på mer eller redo att starta?
Läs: Allt du behöver veta för att starta företag.

För att summera. Ska du driva företag vid sidan av din anställning så bygger mycket på en god relation och lojalitet till din nuvarande arbetsgivare. En god dialog blir därför både A och O. Vissa arbetsgivare kan vara positiva till att du som anställd startar en sidoverksamhet. Har du tur kanske din arbetsgivare blir morgondagens kund?

Hur påverkas din privatekonomi?

Beroende på företagsform kan din privatekonomi påverkas på olika sätt – främst när det gäller skatten (vilket du kan läsa mer om nedan). Det som direkt påverkar din privatekonomi är om du vill gå ner i arbetstid för att lägga mer kraft på företaget. Är så fallet? Då ska du ta med dig att din SGI, sjukpenninggrundande inkomst, kan påverkas. För att inte förlora din fulla SGI, som är värdefull om du exempelvis ska vara föräldraledig eller blir sjukskriven, behöver du tjäna lika mycket som innan (upp till en viss gräns). Där den enklaste lösningen är att få lika stora intäkter från företaget som lönebortfallet. Eller varför inte mer?

Bättre koll på ekonomi? Lär dig mer om hur en enskild firma eller ett aktiebolag fungerar.
Läs mer om: Enskild firma hos Verksamt.
Läs mer om: Aktiebolag på Verksamt.

Är det vanligt att starta sidoverksamhet? Ja, att starta företag vid sidan av sin anställning är vanligt och blir allt vanligare. Det är också ett sätt att finansiera sin företagsstart på. Ett smart sätt att komma igång utan för stora risker! Att kombinera en anställning med att driva företag är också ett vanligt steg till att bli företagare på heltid. På så vis kan man komma undan både lån och externa finansiärer.

Vad händer nu?

Du har bestämt dig för att du vill starta eget som anställd. Du har en idé som du tror på, någonting som kan bli en bra sidoverksamhet eller ett koncept för ett framtida heltidsjobb? Ett företag vid sidan av din anställning är då ett riktigt bra alternativ. Att kombinera en trygg arbetsplats med ett företag man brinner för kan vara ett riktigt härligt upplägg!

Starta eget som anställd – checklista

  • Fundera. Är du villig att avsätta fritid för att utveckla ditt företag?
  • Prata med din arbetsgivare och se över vilka regler som finns.
  • Går du ner i tid? Då ska du se till att inkomstbortfallet täcks av inkomst från företaget – för att inte din SGI ska påverkas.
  • Särskilj företaget från anställningen. Detta då det är viktigt att inte låta företaget inkräkta på din anställning.
  • Lojalitetsplikt. Mycket av att driva eget vid sidan av sin anställning handlar om lojalitet mot sin arbetsgivare. Kunskap, prislistor och kunder hos din arbetsgivare ska med andra ord stanna just där.
  • Vill du finansiera din företagsstart? Då är ett företag vid sidan av din anställning ett sätt att kombinera trygghet med att utveckla din idé. Utvecklingen kan då finansieras av din lön.
  • Klar att starta eget som anställd? Då ska du läsa våra guider kring hur du registrerar ditt företag.

Vill du registrera ditt företag på Verksamt? Då kan Driva Eget guida dig rätt!

Registrera enskild firma på Verksamt – här är checklistan!
Registrera aktiebolag på Verksamt – här är checklistan!