Dags att välja företagsnamn? Här är checklistan du inte får missa!

Josefin Wallin

Uppdaterades: 8 november, 2021
Publicerades: 10 november, 2021
Foto av: Adobe Stock

Hur väljer jag företagsnamn? Någonting unikt? Någonting som sticker ut – och som håller sig inom ramarna för vad Bolagsverket godkänner. Att välja företagsnamn är inte det enklaste – Driva Egets checklista hjälper dig!

De svåraste namnen att få igenom

De svåraste namnen att få igenom när du ska registrera ditt namn hos Bolagsverket, är bland annat dem som består av ett påhittat ord. Detta ord får inte påminna för mycket om något annat som redan finns. Ett namn som kan uppfattas som en domän är också exempel på företagsnamn som inte godkänns av Bolagsverket.

Ditt företagsnamn skyddas bara i den bransch du ska vara verksam i. Därför är det viktigt att du är tydlig när du beskriver verksamheten. Tänk också på att du inte får ha ett generellt ord som företagsnamn. Låt oss ge dig ett exempel: ”Reklambyrå” eller ”Verkstad” räcker inte som namn. Det namnet behöver ju många fler i samma bransch också kunna använda.

Är ditt företagsnamn ledigt?

När du kommit på ett (eller ett par) namn som du tycker skulle passa för din verksamhet behöver du ta reda på om det är ledigt. Är det något annat företag som redan registrerat det namn du vill använda?
Är ditt företagsnamn ledigt? Här kan du söka om ditt företagsnamn redan är registrerat av någon annan.

Checklista när du ska välja företagsnamn

  • Fundera. Att ha gett sig själv god tid att tänka är en förutsättning för ett schysst namn som inte bara fungerar – utan också känns riktigt bra. Stäm av checklistan för att förbättra dina chanser att det företagsnamn du vill ha blir godkänt.
  • Verksamhetsbeskrivning. Förutom ett bra företagsnamn behöver du också ha en tydlig verksamhetsbeskrivning.
  • Vill du använda ditt eget namn? Många väljer att använda sitt eget namn tillsammans med sin verksamhet. Exempelvis Johans bygg, Klaras café etc.
  • Vill du använda orten du är verksam på? Absolut! Du får dock inte använda enbart ortnamn. Däremot kan ortnamnet användas om du kombinerar det med verksamhetens inriktning. Exempel på detta kan vara Bageri Örebro, Karlstads mekaniska etc. Tänk då på att ortnamnet kan utgöra en begränsning om du i framtiden skulle vilja expandera.
  • Är du unik? Ditt företagsnamn ska vara olikt andra varumärken, företag och föreningar.
  • Väljer du ett namn med bokstavskombinationer? Tänk då på att det kan ge ett begränsat skydd för ditt företagsnamn. En bra regel är att i så fall använda din bokstavskombination tillsammans med vad du gör. Exempelvis TLK teknik eller MK reklam.
  • Utländska ord? Helt okej!
  • Uppriktigt? Se till att ditt namn faktiskt överensstämmer med verksamheten.
  • Känner du dig redo? Har du funderat ut ett namn och en verksamhetsbeskrivning? Då är du klar för att registrera företaget. Det gör du enklast via Verksamts e-tjänst.

Det här kan också vara bra att veta

  • När du väl är registrerad får ingen annan i din bransch välja samma företagsnamn.
  • Här kan du läsa mer om verksamhetsbeskrivning och ensamrätt till ditt företagsnamn.
  • Det är inte bara företagsnamn som kan registreras – utan även exempelvis domännamn och varumärken. Det kan du läsa mer om hos Bolagsverket.
  • Domännamn är för övrigt bra att registrera så fort du får en möjlighet. Det finns flera olika leverantörer där du snabbt och enkelt kan säkra den eller de domäner du vill ha möjlighet att använda. Har du fyllt i din mailadress under ”kontaktperson” vid registreringen, får du ett mail direkt när registreringen gått igenom. Du bör då vara snabb med att se över lämpliga domäner – eller så är du djärv nod att göra det redan innan registreringen gått igenom!

Idétorka? Lugn!

  • Har du idétorka? Det är vanligare än du tror när man väljer sitt företagsnamn. Då kan det kännas skönt att få lite inspiration. Varför inte testa en av många namngeneratorer? WordPress har exempelvis en namngenerator som du kan testa här.
  • Var kreativ! Laborera med ord eller ta en kaffe med en god vän och brainstorma!
  • Testa? Har du ett namn du tror på? Testa! Om namnet inte godkänns för registrering hos Bolagsverket är det fortfarande kostnadsfritt att komplettera med ett nytt förslag.

Dags att ta steget till eget – på allvar?

Registrera aktiebolag på Verksamt – här är checklistan!
Registrera enskild firma – här är checklistan!