Så får du extra pengar till ditt företag – här är bidrag att söka 2024!

Ebba Arnborg

Publicerades: 4 oktober, 2024
Foto av: AdobeStock

Vill du få extra pengar? Du vet väl att det finns massor av bidrag att söka för både nya och gamla företag, och 2024 finns det flera möjligheter att dra nytta av. Här är en guide till de viktigaste bidragen du kan söka.

Missa inte chansen att få stöd i din företagssatsning! Genom att utnyttja de bidrag och stöd som finns tillgängliga kan du säkra finansiering till ditt företag utan att behöva ta lån. Det kan vara den extra push du behöver för att ta nästa steg i din företagsresa.

Här listar vi ett urval av bidrag du kan söka nu. Lycka till med din ansökan!

Här är 8 typer av bidrag att söka 2024

1. Starta Eget-bidrag

Många har hört talas om starta eget-bidrag. Det alla inte alla vet är att du behöver vara arbetssökande och inskriven hos Arbetsförmedlingen för att söka. Är du det och har goda förutsättningar att driva ett företag, kan Starta Eget-bidrag från Arbetsförmedlingen vara din lösning, något de kallar stöd till start av näringsverksamhet. SBidraget kan täcka en del av dina kostnader och ges under sex månaderna av ditt företag. Arbetsförmedlingen kommer att granska din affärsplan för att bedöma om din idé är tillräckligt hållbar och lönsam, dessutom finns ytterligare kriterier som behöver vara uppfyllda. Läs mer hos Arbetsförmedlingen.

2. Regionalt Investeringsstöd

För företag som verkar i glesbygdsområden kan Tillväxtverket erbjuda regionalt investeringsstöd. Detta bidrag kan delfinansiera investeringar i delar av landet. Stödet kan ges för investeringar i materiella och immateriella tillgångar. En förutsättning är att investeringen är tillväxtinriktad och bidrar till en hållbar utveckling för företaget och den aktuella regionen. Stödnivå beror på företagets storlek och stödområde och kan maximalt uppgå till 40 procent av investeringen. Läs mer hos Tillväxtverket.

3. Affärsutvecklingscheckar

Affärsutvecklingscheckar kan små och medelstora företag få som vill utveckla företaget och stärka dess konkurrenskraft. Du ska driva ett livskraftigt företag med ett behov av att möta nya förutsättningar, som har kapacitet och vilja att utvecklas. Tidigare söktes dessa genom Tillväxtverket. Numera erbjuds de istället direkt via regionerna i form av Företagsstöd. Tillväxtverket fortsätter dock att erbjuda Automationscheckar för företag som söker stöd till sin utveckling inom Automation eller produktionskompetens. Läs mer om affärsutvecklingscheckar och automationscheckar hos Tillväxtverket.

4. Utlysningar från Tillväxtverket

Tillväxtverket har löpande utlysningar där företag kan söka finansiering för specifika projekt som bidrar till hållbarhet och tillväxt. Dessa utlysningar riktar sig ofta till små och medelstora företag och kan täcka olika typer av kostnader, från investeringar i teknik till utveckling av nya affärsmodeller. Läs mer om aktuella utlysningar hos Tillväxtverket.

5. Stöd från Vinnova

Om ditt företag arbetar med att utveckla en innovativ produkt eller tjänst kan Vinnova vara en värdefull resurs. För att få finansiering behöver du följa deras villkor kring till exempel rapportering. Det kan vara klokt att löpande spana in deras erbjudanden, då de släpper nya utlysningar titt som tätt.
Läs mer om finansiering från Vinnova här.

6. Stöd från Jordbruksverket

Jordbruksverket erbjuder flera olika stöd för företagare inom till exempel landsbygdsutveckling, innovationer, fiske och vattenbruk och skogsbruk. Dessa inkluderar företagsstöd, miljöersättningar, projektstöd och startstöd för unga lantbrukare. Stöden syftar till att främja hållbar utveckling och lönsamhet inom dessa sektorer. Läs mer om stöden hos Jordbruksverket.

7. Transportbidrag

Transportbidrag kan sökas av dig som förädlar produkter i Norrbotten, Västerbotten, Jämtland och Västernorrland. Transportbidraget kan minska era kostnadsnackdelar. Läs mer om transportbidrag här.

8. EU-bidrag

Europeiska Unionen erbjuder en rad olika bidrag för företag som vill delta i internationella projekt eller utveckla innovativa lösningar. Ett bra ställe att börja är Enterprise Europe Network, som ger gratis rådgivning och hjälp med att hitta lämpliga EU-finansieringsmöjligheter.
Läs mer om EU-bidrag här.

Så här söker du bidrag

Att ansöka om bidrag kan ibland verka komplicerat, men börja med att läsa på om vilka krav som gäller för de bidrag du är intresserad av och förbered en tydlig affärsplan som visar hur pengarna kommer att användas för att skapa värde i ditt företag. Läs villkoren noga, glöm inte att många bidrag kräver medfinansiering från ditt företag eller en extern källa. Lycka till!

Läs också: Superguide: Hitta finansiering till ditt företag – alla möjligheter på ett ställe