Superentreprenören avslöjar – det här kommer en potentiell investerare granska

Josefin Wallin

Uppdaterades: 16 augusti, 2022
Publicerades: 17 augusti, 2022

Hur tar du in en investerare – och vad kommer de att granska? Entreprenören Douglas Roos ger dig exklusiva tips – och delar med sig av sina framgångsfaktorer när det kommer till just investeringar.

Vem är Douglas Roos?

Douglas Roos är en av Sveriges främsta entreprenörer och bland annat känd som drake i Draknästet. Vill du lyssna på mer från Douglas om när han berättar om sina vikigaste drivkrafter, vad han älskar att investera i och hur han optimerar sin dag? Läs mer och lyssna: Douglas Roos bästa hacks inom business och livsoptimering

Så tänker investeraren

  1. Teamet/grundarna/entreprenörerna: Kan dom caset tillräckligt bra? Är dom redo att satsa allt för att lyckas? Är dom redo att gå genom en skärseld för att lyckas? Tror jag på det dom säger? Känner jag att jag verkligen tror på dem? Tror jag att dom kommer att lyckas?
  2. Affärsmodellen: funkar det verkligen? Hur skall dom tjäna pengar – och är det rimligt att deras planer kring detta är verkliga?
  3. Kan jag industrin som är aktiva inom? Om så är fallet så kan jag bättre bedöma sannolikheten i att dom skall lyckas – och då kan jag också bedöma caset bättre,

Investeringar för nybörjare – det här vill investerarna se

Vad finns det för fördelar med att ta in kapital från en investerare?

– Fördelarna är de självklara – att man som företagare får mer kapital tillgängligt för expansion. Det kan handla om att man vill starta ett nytt affärsområde eller anställa fler personer som över tid, naturligtvis, skall ge ROI på investeringen.

Hur förbereder man sig inför ett första möte med en potentiell investerare?

– Otroligt viktigt är att man vet vad man pratar om. Man skall kunna sitt bolag, man skall kunna sina siffror, både historiskt och framåt, och man skall vara tydlig med vad man skall göra med pengarna som investeras. Träna högt för dig själv hemma på pitchen!

Vilka punkter kommer en investerare vilja se närmare på i ett bolag? 

– Precis som ovan, det vill säga, vad skall göras med pengarna? Hur ser siffrorna ut historiskt och hur ser prognosen/budget ut framledes? Har du järnkoll på kassaflödet? Viktiga frågor. Du skall också kunna din marknad och dina konkurrenter.

Vad ska man be om för typ av investering? Är det enbart kapital eller också rådgivning, kompetens, erfarenhetsutbyte och/eller kontaktnät? I så fall hur bör man fördela vikten mellan dessa?

– Här går ofta åsikterna isär. Många investerare lovar, förutom de pengar dom skjuter in, guld och gröna skogar vad gäller dörröppnande, kunskap/industriell ”knowhow” och annat, men många gånger så blir det inte så mycket av det. Inte alltid, såklart. Men just vad gäller detta är jag ofta skeptisk och jag tycker man primärt skall fokusera på att få in kapitalet. Det andra kommer man ofta behöva lösa själv.

Vad är viktigast – pengar, rådgivning, erfarenhet eller kontaktnät?

– Pengar! 

Hur ser en lyckad investering ut för dig?

– Jag vill verkligen att teamet, entreprenörerna, är spännande, hårt arbetande och trevliga. Jag vill gilla dem. Och sen är det naturligtvis så att jag vill ha en lagom bra deal. Jag vill att entreprenörerna har mycket ägande kvar – eftersom dom då är rejält angelägna och kommer arbeta hårdare – men jag vill inte ha en för liten del själv, heller. Och om investeringen lyckas och jag efter några år går med vinst så är det ju fantastiskt.

Vad kännetecknar en misslyckande investering?

– När det går åt skogen, när entreprenören inte lyckas med det hen lovat och när man förlorar sina pengar…så enkelt är det.

”Snarare entreprenör än investerare”

Hur såg din väg ut för att själv börja investera?

– Alltså, jag skulle nog inte kalla mig investerare. Jag är snarare entreprenör som investerar i mina egna bolag. Men ja, jag har även gjort några externa investeringar men vill egentligen inte göra det. Jag vill vara delaktig i de projekt/bolag där jag stoppar in pengar.

Hur kom det sig att just ni slöt er samman och bildade investmentbolaget VO2?

– Idén med VO2 Cap är att vi skall vara brett representerade inom värdekedjan i media. Gärna med en tech-komponent men inte med nödvändighet. Då får vi möjlighet att hjälpa våra dotterbolag att gynna varandra. Vi jobbar hårt med våra fyra nuvarande dotterbolag för att skapa så kallade positiva intäktssynergier. Då uppstår något intressant: pengar som inte tidigare fanns, skapas. Och det är det vi är ute efter. Så vi vill förvärva bolag inom media där vi ser att de kan komplettera de nuvarande bolagen vi äger. Detta var anledningen till att vi startade VO2 Cap och att vi börsnoterade bolaget på Nasdaq First North i höstas. Då kan vi betala våra förvärv med både cash och aktier.

Vi vet att nätverkande är en viktig kärna i ert investmentbolag – varför tror du att nätverket är en viktig del av investeringsprocessen?

– Det är viktigt eftersom det är ett sätt att nosa rätt på de bästa bolagen med de bästa entreprenörerna. Det sista vi vill är att förvärva en handgranat, vi vill hitta bolag som är kvalitativa, som är hungriga och där vi kan vara delaktiga i att få dem att växa.

Hur tror ni att nätverket kommer ge en god investering i det bolaget ni investerar i? 

– Svår fråga, vet inte riktigt men lite som jag skriver ovan: om man genom sitt nätverk hittar fina bolag med bra vitsord så ökar det möjligheterna till att investeringen ger bra avkastning framledes!