Mikael Karlsson Almi Invest Startups

400 nya miljoner till startups i spåren av Corona (via Almi Invest)

Gustaf Oscarson

Publicerades: 20 maj, 2020
Foto av: Johan Töpel

Almi Invest tillförs 400 miljoner kronor i nästa ändringsbudget. Pengarna ska gå till att investera i tillväxtbolag. Många svenska start-ups hart det tufft i spåren av Corona-krisen och de privata investerarna blir mer och mer försiktiga. Därför behöver Almi Invest mer pengar att investera, menar regeringen.

Det handlar alltså inte om lån till företag, utan en investering mot att Almi Invest får andel i bolagen. Och hur pengarna ska investeras är helt upp till Almi Invest.

För dig som inte redan känner till Almi Invest är de en av Sveriges mest aktiva investerare i startups. 2019 gjorde riskkapitalbolaget 144 följd- och nyinvesteringar i startups och tillväxtbolag. Totalt ligger det omkring 3 miljarder kronor i Almi Invests regionella fonder och greentech-fond.

Läs mer: Här kan du läsa mer om Almi Invest

400 miljoner till Almi Invest

Onsdagen den 20 maj berättar regeringen att de nu skjuter till ytterligare 400 miljoner kronor till Almi Invest. Tillskottet ska underlätta kapitalförsörjningen och minska ekonomiska konsekvenser av den pågående pandemin, när många privata investerare är mer försiktiga.

”Vi har ett uppdrag att investera i tidiga skeden där det saknas tillräckligt med privata investerare. Här har vi som Sveriges mest aktiva investerare en viktig och ibland avgörande roll att spela i kristider, då tillgången på privat kapital minskar”, säger Mikael Karlsson, vd på Almi Invest i ett uttalande.

När kommer pengarna till Almi Invest?

Tillskottet väntas beslutas genom riksdagen i maj och vara en del av nästa ändringsbudget. 

Läs mer: Här är Almis nya brygglån