Almi brygglån

Almis nya brygglån till små företag – så här fungerar det

Gustaf Oscarson

Uppdaterades: 7 april, 2020
Publicerades: 30 mars, 2020
Foto av: Getty Images

Almis brygglån riktar sig till små och medelstora företag där finansieringsbehov uppstår som en följd av Coronaviruset, och lånet har speciella villkor som är anpassade efter Coronakrisen.

Här går vi igenom vilka företag som kan ansöka om brygglånet, hur ansökan fungerar och vilka krav som ställs.

Hur är Almis brygglån annorlunda mot ett vanligt Almi-lån?

Brygglånet har förmånliga villkor som möjlighet till amorteringsanstånd och ränteanstånd redan från start. Lånet kan anpassas beroende på vilken fas företaget befinner sig, oavsett om det är ett start up-bolag eller ett etablerat företag. Det viktiga är att företaget var bärkraftigt före krisen och bedöms ha en hållbar bärkraft även efter krisen.

Gäller brygglånet även för start-ups med låg omsättning?

Ja, om Almi kan se att det finns tillväxtpotential och att företaget bedöms har en hållbar bärkraft efter krisen.

Ingår något mer i Almis brygglån än bara pengar?

Lånet kombineras med rådgivning hos Almi där du kan diskutera och simulera de effekter Coronakrisen har på ditt kassaflöde, resultat- och balansräkning. Det utgör sedan underlag till en bedömning av företagets finansieringsbehov.

Tips! Få de senaste uppdateringarna om Corona för företagare + inspiration som får ditt företag att lyckas bättre. Gör som 10 000-tals företagare, följ Driva Eget på Facebook, Driva Eget på Instagram eller Driva Eget på LinkedIn (eller allihop!)

Vilka villkor gäller för brygglånet?

Villkoren sätts tillsammans med din Almi-rådgivare. Hur stort lånebeloppet kan tänkas bli påverkas av företagets individuella behov och de intäktsbortfall som orsakats av Coronavirusets spridning.

Här är information om brygglånet från Almi:

  • Individuell räntesättning, som högst 4,95%.
  • Möjlighet finns att ansöka om ränte- och amorteringsuppskov upp till 12 månader. 
  • Löptiden är 12 månader. Efter 12 månader finns, efter dialog med din Almi-rådgivare, möjlighet att lägga om lånet till nytt lån med ordinarie villkor.
  • Start up-bolag har möjlighet att låna upp till 500 000 kr. 
  • Ingen uppläggningsavgift.
  • En rådgivare från Almi kommer att göra en individuell kreditprövning. Den innefattar bland annat en genomgång av nuvarande säkerheter för dig som redan har lån hos Almi, och vilka säkerheter som är aktuella för dig som blir ny lånekund hos Almi. I normala fall handlar det om att ta ut företagsinteckningar och en ägarborgen som normalt ligger på 10-20%.

Påminn mig, vad gör Almi nu igen?

Almi är ett statligt bolag utan egna vinstintressen med fokus på finansiering för de små och medelstora företagen. Läs mer om Almi här.

Hitta nya kunder i Corona-krisen: I Facebook-gruppen ”Välj en småföretagare” kan du hitta nya kunder och hjälpa andra småföretagare att klara sig.

Vilka företag kan ansöka om Almis Brygglån?

Brygglånet är riktat till start up-bolag och små och medelstora företag där finansieringsbehov har uppstått till följd av Coronaviruset.

Även företag som redan har befintliga lån hos Almi kan ansöka om brygglånet. Har du nyligen sökt ett nytt Almi-lån men vill byta till brygglånet behöver du inte ansöka på nytt. Tag istället upp detta när Almis rådgivare kontaktar dig för att gå igenom din ansökan.

Hur ansöker mitt företag om Brygglånet?

Du ansöker via Almis digitala e-tjänst Brygglån. Du loggar in med mobilt bankID och fyller därefter i ditt företags uppgifter. En Almi-rådgivare kommer att kontakta dig för ett digitalt möte där ni tillsammans ser över ditt företags behov.  

Tips! Så överlever ditt företag Coronakrisen – lyssna på våra bästa tips i podden Business Hacks

Hur mycket kan jag låna?

Bedömningen görs individuellt och det finns inget definierat tak för brygglånet. Start up-bolag kan låna maximalt en halv miljon kronor. Med Start up-bolag menas bolag som ännu inte har någon direkt omsättning, men där Almi kan se tillväxtpotential. 

Så här hjälper Driva Eget dig att klara Corona-krisen – våra bästa guider och lösningar

Hitta nya kunder i Corona-krisen: I Facebook-gruppen ”Välj en småföretagare” kan du hitta nya kunder i Coronakrisen

Läs: Nytt krispaket för företagare – lättare att få a-kassa och stöd under Coronakrisen

Läs: Vi förklarar regeringens första Coronapaket för företagare – här är allt du behöver veta 

Läs: Så räddar du ditt företag från Coronaviruset – 12 avgörande steg

Vilka företagare kan använda korttidspermittering? Så här fungerar det.