<![CDATA[]]>

4 steg – Bli rik på din uppfinning

Annika Rosell

Publicerades: 11 december, 2012

Bra idéer har de flesta av oss haft. Men att förvandla en bra idé till en uppfinning och en lönsam affär är en annan sak. Så här gör du.

Plötsligt får du en snilleblixt! Du har kommit på lösningen på ett problem och testar den på din närmaste omgivning. Jo, de håller med om att du har kommit på något riktigt bra. ”Den här uppfinningen måste du gå vidare med!”

– Så långt är det ganska enkelt att vara uppfinnare, säger Kjell Jegefors, vd på Svenska Uppfinnareföreningen. Det svåra är inte att få en idé, utan att förverkliga den.

Det första du måste göra är att kontrollera om din idé verkligen är så unik att den bör skyddas. Nästa steg är att undersöka om det finns någon marknad för din uppfinning. Och slutligen måste du skaffa kapital.

Här är fyra steg att följa:

1. Kontrollera din idé

www.prv.se kan du kontrollera att inte någon annan redan har kommit på samma sak och sökt patent på den. Men det är inte den enda sajten, googla på ”Patentdatabaser” så hittar du många fler.

Om du tänker söka internationellt patent bör du även kontrollera vad som finns i internationella patentdatabaser. Länkar till sådana finns bland annat på www.almi.se och på Uppfinnareföreningens webbplats, www.uppfinnare.se.

2. Skydda idén

Vilket skydd du behöver beror på vad du har uppfunnit. Är det en teknisk lösning söker du patent. Är det ett nytt utseende på en befintlig produkt, söker du designskydd.

Läs mer om detta i vår stora guide till hur du skyddar din uppfinning.

3. Hitta marknaden

Det är lätt att vara optimistisk när du ska identifiera markanden för din uppfinning. Alla som förälskat sig i sin uppfinning är övertygade om att marknaden är global. Och de flesta utgår från slutkunden i sina kalkyler.

– Men det är sällan en uppfinnare säljer direkt till konsumentmarknaden. I stället gäller det att hitta kanalerna som leder till marknaden, säger Malin Mohr, informationsansvarig på Svenska Uppfinnareföreningen.

Läs exempel på hur du gör här!

4. Hitta kapital

Det finns olika sätt att finansiera en uppfinning, men räkna med att du behöver investera både egen tid och egna pengar innan du kan be andra riskera kapital.

Här är några vägar till att finansiera din uppfnning:

  • Företagslån från Almi är inte endast riktat mot uppfinningar, utan kan sökas av alla små och medelstora företag. Det går även att söka riskkapital, vilket innebär att Almi köper en del av företaget.
  • Affärsänglar kallas privatpersoner som investerar i företag med tillväxtpotential. Läs mer på Stockholms Affärsänglars webbplats, www.stoaf.se
  • Connect Sverige är en mötesplats för innovatörer, entreprenörer, forskare och investerare. Finns över hela Sverige.
  • Sveriges Riskkapitalförening, www.svca.se, samlar landets riskkapital. Hit vänder du dig när du har kommit en bra bit på väg mot att lansera din uppfinning.
  • Crowdfunding med doneringar. På sajter som fundedbyme.com och kickstarta.nu kan man lägga upp projekt och samla in pengar – men utan att behöva ge ifrån sig aktier.
  • Equity crowdfunding. Fundedbyme.com har även lanserat en portal där entreprenörer kan söka kapital från ett stort nätverk av investerare, som i utbyte får aktier i företaget. Det gör även sajten crowdcube.se.
  • Lån av privatpersoner. Sajter där entreprenörer kan låna pengar av privatpersoner växer – men främst utomlands. I Storbritannien har lånesajter som zopa.com och fundingcircle.com slagit stort. Kanske ser vi snart fler liknande exempel i Sverige.

Läs mer:

Rivstarta företaget med 10 enkla steg!

Så startar du företag på 10 dagar!

Starta eget på en kvart!

Så skriver du en affärsplan!

Våga starta eget! 6 invändningar – och argumenten som bemöter dem!

Uppdaterad 2015-11-26.