Allt fler vill tjäna pengar på Youtube. Foto: Getty Images

Youtube – så kan du tjäna pengar

Redaktionen

Publicerades: 21 februari, 2018

Länge betraktades youtubers som några som tramsade framför kameran. Tills man började prata om Pewdiepies intäkter … Nu håller branschen på att professionaliseras betydligt. Vi träffade Sveriges första youtube-klass.

När Kalix folkhögskola i höstas lanserade landets första eftergymnasiala utbildning för blivande professionella youtubers blev det så mycket ståhej att platserna tog slut bums. Och det blev kö till nästa kursstart direkt.

Nu är första gänget snart klara för examen och vi träffar dem under ett studiebesök i Stockholm. Den här dagen handlar det om att välja rätt filmutrustning, att inspireras av framgångsrika youtubers och att få en inblick i hur det funkar när man faktiskt vill få betalt för sitt innehåll.

LÄS OCKSÅ: Så lyckas du som företagare på Youtube

Pia Nyberg.

– Vi tänker att utbildningen både kan rikta sig till dem som vill bli youtubers och till dem som vill lära sig att kommunicera genom film men kanske jobba på en marknadsavdelning, säger Pia Nyberg, lärare på utbildningen.

När ansökningarna till de traditionella mediautbildningarna sjönk ville skolan ta till vara på lärarnas mediakompetens genom att rikta sig mot en ny målgrupp. Kanske ett samhällstecken i tiden om något. Och ett tecken på att youtuber-branschen har mognat en hel del under de senaste åren.

Det märks inte minst under studiebesöket på United Screens, som samlar såväl kreatörer som annonsörer, och där samtalet inte kom att handla så mycket om innehållet i Youtubekanalerna som om juridik, betalningar och skatt. Företagstänket är väl förankrat i gruppen. (Så har eleverna också tillgång till Driva Egets webbkurser och till tidningen!)

Det har bara gått ett par veckor sedan domen mot Kissie föll och ingen vill göra samma misstag med annonsmärkningar. Och var går egentligen gränsen för vad produktprover får vara värda utan att man måste skatta för dem? Och vilken företagsform är smartast?

Rebecka Cardholm.

Rebecka Cardholm är bara 20 år men driver redan eget som make up-artist. Hon har ett tydligt mål – och det är inte att bli youtuber i första hand.

– Jag ville lära mig filma bättre så att jag kan skapa instruktionsvideor där jag sminkar modeller. Filmerna ska jag sedan försöka sälja till olika företag som tillverkar make up, säger hon.

Tony Muhonen, 26, har däremot redan kört sin egen Youtubekanal i ett par år under namnet Tonkym. Där visar han upp sina kreativa sidor och pratar om ditt och datt. Till vardags jobbar han i LKAB:s gruva i Malmberget. Nu står han och väger – ska han våga säga upp sig och satsa på sitt företagande helt?

Tony Muhonen.

– Jag känner att det kanske är dags att byta spår. Jag vill ha ett mer kreativt arbete och även syssla med Youtube där jag både kan vara kreativ och nå ut till andra. Jag vill även kunna sälja mina teckningar och rita på uppdrag.

Och tecknandet som han visar i sociala medier lockar tittare. Tony har över 34 000 följare på Instagram och 7 000 prenumeranter på Youtube. Han börjar närma sig gränsen för när man kan få betalt för arbetet genom reklamintäkter. För arbete är det, menar han.

– Man inser först inte hur mycket jobb det ligger bakom en film. Det tar väldigt lång tid att filma och redigera om det ska bli bra. Det är väl också tecken på att branschen blivit mer seriös.

Då kan du börja tjäna pengar

  • Partnerprogram på Youtube: Du behöver från och med januari minst 1 000 prenumeranter och 4 000 visningstimmar under de senaste 12 månaderna. Handlar om både annonser och visningar. Men arvodet kan skifta. Youtube har ett budgivningssystem för sina annonsörer. 1 000 visningar kan ge mellan 43 öre och 43 kronor.
  • Sponsrade inlägg: Är du en duktig säljare eller får hjälp av ett nätverk kan du sälja annonser till företag eller få hela inlägg spronsrade.
  • Crowd funding: Du kan be dina följare/tittare/lyssnare om bidrag direkt.

AV YASEMIN BAYRAMOGLU