<![CDATA[]]>

5 fällor för företagarföräldrar

Maja-Stina Skarstedt

Publicerades: 28 september, 2016

En djungel av regler, så kan det kännas att vara förälder och företagare. Här är fem vanliga fällor – och hur du undviker dem.

SGI, VAB och föräldrapenning. En ny värld öppnar sig när du väntar eller har fått barn. Om du inte redan har varit i kontakt med Försäkringskassan är det nu du ofta möter myndigheten. Reglerna kan vara svåra att förstå.

Här listar Therese von Ahn, på Försäkringskassan, fem fällor som företagare ofta går i:

1. Du med aktiebolag tar inte ut tillräckligt med lön
För dig som har eget aktiebolag är det månadslönen som ligger till grund för Försäkringskassans bedömning av hur stor föräldrapenning du får. Har du inte tagit ut någon lön, eller tagit ut en låg lön, har du endast rätt till föräldrapenning på grundnivå. Läs mer om hur din SGI och föräldrapenning räknas ut här.

2. Du har inte varit anställd i bolaget tillräckligt länge
För att få föräldrapenning över grundnivån måste du ha haft en inkomst som uppgår till en viss summa under minst 240 dagar innan beräknad förlossning.

3. Du med firma missar att plädera för din sak
För dig med enskild firma eller handels/kommanditbolag beräknar Försäkringskassan din föräldrapenning efter hur dina inkomster har utvecklats de tre senaste åren. Men kan du visa på att det händer något med dina framtida inkomster kan de ta hänsyn till det. Du som företagare kan alltså behöva övertyga Försäkringskassan om din situation och bevisa den. Läs mer om hur din SGI och föräldrapenning räknas ut här.

4. Du räknar med periodiserings- eller expansionsfonder 
– De med enskild firma eller handels/kommanditbolag får enligt en regeringsrättsdom från 2010 inte räkna med återförda medel till periodiserings- eller expansionsfonder. Men de får å andra sidan räkna med avsatta medel. Vi tittar alltså på vad företagaren skulle haft för överskott i firman om inga avsättningar eller återföringar hade gjorts. Det är alltså inte alltid den taxerade inkomsten som ligger till grund för din föräldrapenning
>> Läs hur det drabbade Maria Samuelsson här.

5. Du arbetar i din partners firma 
Har du en enskild firma eller ett handels/kommanditbolag kan du inte, rent skattemässigt, anställa din partner om ni är gifta eller har gemensamma barn. Då blir det problem när Försäkringskassan ska räkna ut din föräldrapenning. Det är något som ogifta par kanske inte tänker på när en part arbetar i sambons handelsbolag och sedan väntar barn. För dig med aktiebolag går det däremot bra.