Styrräntan chockhöjs (igen) – detta innebär det för dig som företagare

Josefin Wallin

Uppdaterades: 24 november, 2022
Publicerades: 21 september, 2022
Foto av: Adobe Stock

Riksbanken meddelar att styrräntan höjs (igen) och flaggar för fler höjningar nästa år. Den största höjningen på 30 år gjordes tidigare i höst, från 1 % till 1,75 % . Nu höjs den alltså igen till 2,5 % och så här påverkar det dig – och dessa branscher får det tuffast!

Vad är styrränta?

Har även kallats för reporänta (som är det gamla namnet på det som nu heter styrränta) och är den ränta din bank har när de i sin tur lånar pengar av Riksbanken. Vad de får för ränta här påverkar sedan vilken ränta du kommer få i din tur.

Läs också: Elprisstöd och elräkningsakuten för företag – så mycket pengar kan du få

Varför höjs styrräntan?

Styrräntan blir ett medel i hur man kan jobba med att kyla inflation och påverka saker såsom ekonomisk tillväxt. En viktig fingervisning för svensk ekonomi helt enkelt. Inflationen just nu är hög och anledningen till varför man så snabbt har behövt höja styrräntan. Bakgrunden till den höga inflationen är delvis pandemin där efterfrågan och utbud drev upp priserna. Rysslands invasion i Ukraina har också varit en faktor som påverkat och då mycket kring elpriserna.

Branscherna som påverkas mest

SVT Nyheter rapporterar att de mest utsatta branscherna vid en ränteökningen kommer bli: Fastighetsverksamhet, jord- och skogsbruk och transportbranschen. Inflation påverkar människors köpkraft och tillsammans med ökade lånekostnader kommer det innebära konsekvenser för många företag.

Så påverkas företaget

När Swedbank och sparbankerna tillsammans granskade räntekänsligheten för 275 000 aktiebolag 2018 kunde man urskilja två saker för hur företag påverkas av räntehöjningar. Dels kan man se att konsumtionen minskar (vilket förstås har konsekvenser på de flesta bolag) och att lånekostnaderna ökar för företagen. Detta innebär att vi företagare påverkas av att man i tuffare tider konsumerar annorlunda och inflationen ökar (mindre varor än tidigare för samma peng). Inflationen är också en anledning bakom varför styrräntan (reporäntan) höjs. Då höjd styrränta kan svalna av ekonomin på så sätt att inflationen sakta drar sig tillbaka till mer normala nivåer.

Tuffast kommer det bli för de företagen med större lån. Då ännu mer av intäkterna kommer behöva gå till att betala för ökade lånekostnader. Har du däremot inga eller små lån kanske du inte kommer känna av räntehöjningen lika mycket. Däremot är det en samlad ekonomisk utmaning där både ränteökning och inflation påverkar. Så att det kommer gå någon obemärkt förbi att vi nu går in i en tuff ekonomisk utmaning är inte troligt. Dessutom flaggar man för ytterligare höjningar det närmsta halvåret.

Styrräntan höjs – gör så här

  • Se till att du gjort allt du kan för att förhandla fram så bra villkor du kan för dina lån.
  • Har du spridda lån och krediter? Se till att försöka samla dessa och baka ihop dem till en läge ränta.
  • Se över din ekonomi och stryp onödiga utgifter.

Läs: 10 tips på hur du räddar företagets ekonomi (och kan spara pengar)