<![CDATA[]]>

Äntligen lovar han att satsa på småföretagen

Anders Andersson

Publicerades: 7 juli, 2011

Håkan Juholt lovade att satsat på småföretagen när han på onsdagskvällen kom till Almedalsveckan samtidigt med Driva Egets utsände. Han tänker förverkliga den rapporten som han satte i verket som distriktsordförande och som Driva Eget tidigare avslöjat.

Håkan Juholt tog färjan från sin hemstad Oskarshamn till Visby för att ladda upp inför sin premiär i Almedalen på fredag.

– Jag vill ju gynna hemortens näring, sa han när han mötte Driva Egets utsände ombord.

Förslaget om onoterade aktier och invandrarföretagare från partikollegan Luciano Astudillo tidigare under dagen har han redan bestämt sig för att driva igenom:

– Jag tycker vi måste utnyttja den kraftfulla entreprenörsanda som finns bland många av våra invandrare. Att ge bra utbildning i entreprenörskap till dessa och kombinera detta med en satsning på svensk exportindustri tror jag mycket på, sa han.

Men rapporten med omfattande lättnader för småföretagarna som han förra året skickade vidare till partiledningen när han var distriktsordförande i Kalmar län? Driva Eget har skrivit om den tidigare och inte förrän nu fått direkt svar av vad Juholt tycker nu när han är partiledare.

– En mycket välskriven rapport. Där finns flera mycket tänkvärda förslag att ta itu med, sa han, men gav inga konkreta besked om han vill förverkliga förslaget om F-skatteavdrag och de andra förslagen i rapporten.

Trots att han nu inser att småföretagarfrågorna är viktiga är det tveksamt om han tar upp dem i sitt tal på fredag. Men inför den premiären har han sin taktik klar:

– Det går inte att göra som Lars Ohly och prata om allting. Och jag vill inte göra som Reinfeldt och ta upp stora visioner om framtiden som ligger långt ifrån vad som engagerar vanligt folk.

Han säger att han ska gå till botten med ett enda viktigt ämne, men berättar inte vilket det är.

På den nästan tre timmar långa båtfärden till Visby hinner han använda sin iPone flitigt och också läsa tidningarna, som artikeln om hur han utsetts till Sveriges roligaste politiker:

– I det ämnet har det dock inte varit någon mördande konkurrens, sa han.

Han läste också debattartikeln från partikollegan Bengt Göransson med kraftig kritik mot Almedalens jippon och 1 396 seminarium.

– Jag har också mina funderingar kring detta. När jag varit där ska jag göra en ordentlig utvärdering av hela Almedalsveckan, säger han innan han tar bilen från färjan för att på hemlig plats ladda upp inför socialdemokraternas dag på fredag.