<![CDATA[]]>

”Företagsamhet ska löna sig”

Redaktionen

Publicerades: 7 juli, 2011

En mer flexibel arbetsrätt och fler driftiga entreprenörer till Sverige, det slog Folkpartiets Jan Björklund ett slag för när han talade i Almedalen på onsdagen.

Att det ska löna sig att utbilda sig och jobba var utgångspunkten i Folkpartiets partiledare Jan Björklunds tal i Almedalen. Här kom han även in på företagande:

– Företagsamhet ska kunna löna sig. Ansvarstagande ska löna sig. Utan dessa drivkrafter kan inte Sverige växa, sa han och rev ner applåder.

Jan Björklund fortsatte att tala om hur viktigt det är att locka kvalificerad arbetskraft till Sverige och tog upp flera exempel på utländska, driftiga entreprenörer som startat upp i Sverige.

– I vår tid har vi bland andra Salvatore Grimaldi och Bicky Chakraborty som framgångsrika svenska företagare, men som inte hade funnits här utan invandring, sa han.

Slutligen lade han fram fyra sätt där han menade att Sverige måste tänka nytt:

  • Alla ska inte tjäna lika mycket, men alla ska ha samma möjligheter. Sjuksköterskan med stort ansvar och lång högskoleutbildning måste ha högre lön än undersköterskan med lägre utbildning.
  • En mer liberal arbetsrätt. Det ska finnas en grundläggande anställningstrygghet. Men trygghet och flexibilitet går att kombinera på ett bättre sätt än idag.
  • Ökad jämställdhet mellan kvinnor och män. Även i yrken där kvinnor dominerar måste det löna sig att utbilda sig.
  • Sverige ska bli världsledade inom forskning.