<![CDATA[]]>

”Gör centern till ett entreprenörsparti”

Anders Andersson

Publicerades: 8 juli, 2011

Maud Olofssons sista politiska tal till allmänheten i Almedalen på torsdagskvällen blev ett tårfyllt testamente med en hyllning till entreprenörskap. Hon vill nu göra centern till att entreprenörsparti.

– Det finns två partier i Sverige , ett gammalt och ett nytt, som kallar sig arbetarpartier, sa hon med en kliring åt moderaterna.

– Det räcker så. För vad Sverige behöver är partier för entreprenörer, sa hon och kom med en programförklaring för ett sådant parti:

  • Ett parti som ser människors drivkraft.
  • Som ser förmågan att skapa jobb för både entreprenören och andra.
  • Som tycker det är ok att bli rik på företagande.

Hon lät inte övertygad om att centerpartiet hittills varit ett sådant parti, men man kan se det som ett testamente till den nya centerledningen, om att hon vill ha det så:

– Vi är på väg från storföretagssverige till entreprenörssverige, sa hon.
Hon målade upp en bild av ett Sverige som är på väg att ändras. Från storföretag med en vd med bonus och anställda med kollektivavtal till små innovativa tjänsteföretag ofta i turistindustrin .

– Tänk om det om tio år är självklart att gå mellan att vara anställd och att vara företagare och att en konkurs är en förutsättning för att kunna lyckas. Tänk om alla starka innovativa entreprenörer är våra hjältar, sa hon med kraft och fick ekande applåder.

Hennes tal var som ett testamente och tacktal efter tio år som partiledare. Det var hennes sista politiska tal innan hon talar till partimedlemmarna när hon till hösten avgår.

Hon tackade sina föräldrar, ett strävsamt jordbrukarpar, som format hennes bild av entreprenörer. Hon gav också beröm åt sin man Rolf och slog fast att det var i Högfors som den historiska Alliansen bildades.

I sitt ”testamente” lämnad hon över tre viktiga framtidsfrågor:

  • Entreprenörskap.
  • Klimatfrågan.
  • Invandrarpolitiken.

Hon sa att invandrarpolitiken var det största misslyckandet under hennes tid som partiledare. När hon hyllade invandrarentreprenörer och andra invandrare kom tårarna:

– Vi är bara människor. Vi har bara varandra.

Hon verkade mer engagerad i invandrarfrågan än vad hon visat i politisk handling och rev ned kraftiga applåder när hon med sin retoriska skicklighet kom med denna uppmaning:

– Låt oss tillsammans bygga nybyggarlandet Sverige.

När hon sedan tackade för alla år i Almedalen och fick blommor kom tårarna på nytt.