<![CDATA[]]>

Reinfeldt gav 20 sekunder till företagarna

Camilla Björkman

Publicerades: 4 juli, 2011

Moderaterna ägnade ännu mindre tid åt småföretagarna än Miljöpartiet! Knappt tre meningar fick de av Fredrik Reinfeldt när han höll sitt tal i Almedalen på måndagskvällen. Då handlade det om att 70-åringar ska kunna starta bolag.

Jublet steg när Fredrik Reinfeldt klev upp på scenen i Almedalen på måndagskvällen för att hålla sitt tal. Han var nummer två av partiledarna, efter Miljöpartiet på söndagen, som talade.

Men liksom med Miljöpartiet på söndagskvällen fick småföretagarna finna sig i att bli ignorerade, även av honom.

I stället gick han in på hur demokratin vunnit mark världen över och fattigdom minskat, vilket marknadsekonomin varit en viktig del i. Men medan frihet och demokrati växer blir kraven större på omvärlden, menade Reinfeldt, och syftade på en växande befolkning där de gamla blir allt äldre.

– Det är förmodligen Sveriges största framtidsutmaning i kombination med hur arbetsmarknaden utvecklas.

Utmaningen, menade han, är att kunna skapa jobb till människor över långa delar av deras liv. Allt måste göras för att uppmuntra det frihetliga och entreprenöriella klimat som gör det möjligt för människor att våga satsa.

Här kom Fredrik Feinfeldt in på de knappt tre meningar som i talet ägnades åt småföretagarna. Då handlade det inte om några konkreta förslag till förbättring – utan om 70-åriga nystartare:

– Där vi naturligt tycker att människor byter inriktning och karriär vid fyllda 45 för att sedan starta sitt första företag när de precis fyllt 70. Detta är det Sverige som väntar runt hörnet. Då måste drivkraften för arbete och företagande vara entydiga därför att det är det som bygger vår styrka framåt.

Slutligen garderade sig Fredrik Reinfeldt mot de kritiker som kan tycka att han pratade för mycket om framtiden – eller så gav han en känga till Socialdemokraterna – genom att adressera de som vill ”att Sverige ska tillbaka till tiden då Domus hette Domus”:

– Till de som säger att det är dit vi ska säger jag att ”Vi möts i valrörelsen 2014”

HÄR kan du se hela Fredrik Reinfeldts tal i Almedalen.