<![CDATA[]]>

Ohly slog rekord i att ignorera småföretagarna

Camilla Björkman

Publicerades: 6 juli, 2011

Vänsterpartiets Lars Ohly nämnde inte småföretagarna alls i sitt tal igår i Almedalen, och slår därmed veckans rekord bland partiledarna i att undvika ämnet småföretagare. Samtidigt sågade han RUT-avdraget.

Om Lars Ohly blir kvar som partiledare för Vänsterpartiet eller inte har varit föremål för spekulationer den senaste tiden. Och när han talade i Almedalen på tisdagskvällen klandrade han sig och partiet för att de har haft svårt att finna sin plats.

– Samtidigt är vi organisatoriskt starkare än på länge, konstaterade han.

Därefter slog sedan Lars Ohly veckans rekord i att ignorera småföretagarna i partiledarnas tal i Almedalen: 0 sekunder fick de, jämfört med Moderaternas 20 sekunder och Miljöpartiets 30.

I stället kritiserade han den sittande regeringen som han menade har ökat klyftorna mellan fattiga och rika. Skattesänkningarna bör stoppas och likaså det privatiserade vårdsystemet, som drivs med vinstintresse:

– Varje år försvinner fyra miljarder från svensk sjukvård. Det är pengar som går till privata vinster. Man kan göra nytta för de pengarna, vi kan anställa 10 000 sjuksköterskor. 

Han sågade sedan RUT-avdraget, som han menade skapar få, och väldigt dyra, arbetstillfällen.

– Det finns mycket bättre och effektivare sätt att få folk i arbete där det verkligen behövs. Och dessutom utnyttjas det nästan enbart av en försvinnande liten del av den svenska överklassen.

Talet handlade också om jämställdhet och feminism – och kampen mot rasism, som han menade är en av Vänsterns viktigaste uppgifter.

Slutligen erkände Lars Ohly att Vänsterpartiet står för stora utmaningar. Bland annat försvårar de förändringar vi har gått igenom för den som vill leva solidariskt, tycker han:

– Den som går till privata vårdcentraler kan sägas bidra till privatiseringen, den som går till ett privatägt apotek kan sägas bidra till privatiseringen.

Lars Ohly avslutade med att säga att Vänstern måste bli bättre på att formulera visioner som inger hopp, men som även är konkreta. Det innebär att bli ännu tydligare med Vänsterns grundbult:

– En vänster som aldrig överger sin socialistiska och feministiska övertygelse eller som går mot mitten för att bli accepterad av den ekonomiska makten.