<![CDATA[]]>

Få småföretagare kopplar bort jobbet under semestern

Cecilia Ingvarsdotter

Publicerades: 28 juli, 2015

När småföretagare tar semester har de svårt att koppla bort jobbet helt, mer än åtta av tio säger att de tänker på jobbet även på semestern. Det visar en ny undersökning från ekonomiföretaget Visma och Företagarförbundet Fria Företagare.

Runt 84 procent av småföretagarna anger att de tänker på jobbet när de har semester. Det vanligaste är att tankarna kretsar kring problem som gäller företagets ekonomi, de anställda eller företagets kunder. En fjärdedel använder sin lediga tid till lite mer kreativt tänkande för att komma på nya innovationer eller hur verksamheten kan utvecklas.

– Många företagare satsar fullt ut på att uppfylla sin dröm när de startar eget. Att arbeta med sin passion innebär att gränslandet mellan jobb och fritid lätt suddas ut, men även företagare behöver ta ledigt och koppla av ibland, säger Björn Lang, tf vd Visma Spcs.

16 procent av landets småföretagare uppger däremot att de aldrig tänker på jobbet under sin semester. Bäst av alla på att koppla av är gotlänningarna där var tredje företagare svarar att de inte tänker på jobbet alls när de är lediga.

– Att driva sitt eget företag innebär en stor frihetskänsla och möjlighet att styra sin egen tid. Men det är också ett ständigt ansvar som kan vara svårt att släppa. Det kan vara viktigt att hitta rätt strategier och verktyg för hur man som företagare ska hantera det, säger Mats Assarsson, ordförande för Företagarförbundet Fria Företagare.