Woman holding in hands fresh blueberries

Så korkad blir du av stressen – här är boten

Yasemin Bayramoglu

Publicerades: 18 juni, 2019

Stressad till tusen hela vägen in i semesterkaklet? Svårt att komma ihåg allt du borde komma ihåg? Ta sommaren till att boosta din hjärna!

”Stress is the new dumb”, sa vännen från Los Angeles, när hon kom till Stockholm häromdagen. Med andra ord, snacka inte så mycket om hur stressad du är. Du kan verka lite korkad. Och framför allt – känner du dig stressad så försök göra något åt det. Nu.

För faktum är att man kan bli lite korkad av stress. Kanadensiske läkaren Steven Stein är expert på EQ, alltså emotionell intelligens, och har i många år studerat kopplingarna mellan EQ och stress. Han har jobbat åt bland annat FBI, det kanadensiska och det amerikanska försvaret, superföretag som Coca-Cola, idrottslag – alla man kan tänka sig. Det hans team kommit fram till är bland annat att stress…

… påverkar vår förmåga att fatta beslut. Vi blir för impulsiva.
… får oss att begå misstag.
… får oss att ignorera viktiga signaler.
… stör relationer med kunder och kollegor.
… sänker produktiviteten.

Prioritera rätt

Det finns massor av bra knep för hur man prioriterar rätt på jobbet och får mer gjort på mindre tid (utan att stressa mer). Lär av vad effektivitetsexperterna Petra Brask och David Stiernholm säger till Driva Eget.

Men vad du väljer att stoppa i dig kan också påverka. Här är några bra val:

  • Spenat och andra gröna blad. Spenat innehåller mycket folater, som i sin tur triggar hjärnan att producera dopamin som har en lugnande inverkan på oss.
  • Mozzarella och parmesan. Låter det konstigt? Kalkon och nötkött innehåller aminosyran tryptofan, som vi behöver för att kunna signalsubstansen serotonin. Men osten innehåller ännu mer! Serotonin hjälper oss att slappna av och känna oss lugna och tillfreds.
  • Pumpafrön och valnötter. Innehåller också höga halter af tryptofan.
  • Lax. När vi blir stressade ökar halterna av kortisol och adrenalin i kroppen. Lax, som är rik på fettsyran omega 3, påstås ha antiinflammatoriska egenskaper som kan hjälpa till att reglera halterna av stresshormoner. Vill man inte äta lax kan man äta tillskott av omega 3.
  • Blåbär. De är rika på antioxidanter, som i sin tur kan neutralisera fria radikaler som frisätts när vi utsätts för stress.
  • Mörk choklad, kakaohalt på minst 70 procent. Kan sänka nivåerna att stresshormoner som kortisol. Innehåller antioxidanter och ger dessutom upphov till lyckokänslor. Tyvärr är det inte fritt fram för hela chokladkakan. En eller ett par rutor räcker.