<![CDATA[]]>

Konkurserna fortsätter att öka

Gustaf Brickman

Publicerades: 10 december, 2012

659 Svenska företag gick i konkurs i november, en ökning med 12 procent jämfört med november förra året. Sett över hela året ser det lika illa ut – 11 procent har företagskonkurserna ökat med. Värst i november har det varit för byggindustrin, transportsektorn och företag inom kommunikationsbranschen.

Det är statistik från upplysningsföretaget UC som visar på de tråkiga siffrorna.

– Många företag och branscher rapporterar minskad efterfrågan och produktion. Konsumenternas syn på ekonomin är mer negativ än normalt samtidigt som det drar en varselvåg över Sverige. Det faktum att ekonomin har tappat fart i kombination med osäkerheten inför framtiden gör att företagen skjuter upp sina investeringar, säger Roland Sigbladh, marknadschef på UC.

Konkurserna har slagit mot många branscher. byggindustrin, transportsektorn och företag inom kommunikationsbranschen drabbades värst i november, men sett över hela året har de största konkursökningarna återfunnits inom partihandeln, byggindustrin, transportsektorn och företag som ägnar sig åt bevakning, fastighetsservice och kontorstjänster.

Konkurserna har drabbat de flesta län och regioner. De allra största ökningarna svarar Uppsala län, Kalmar län och Gotlands län för. Och Roland Sigbladh varnar för fortsatt tuffa tider.

– Vi kommer säkerligen att få räkna med en hel del konkurser även framdeles. Exporten har drabbats hårt av den svaga omvärldskonjunkturen och efterfrågan räcker inte till för alla aktörer på den inhemska marknaden. Dessutom råder fortfarande en viss överetablering inom en del branscher.