<![CDATA[]]>

Så ska de satsa på småföretagarna

Camilla Björkman

Publicerades: 2 maj, 2010

Sänkta arbetsgivaravgifter och sänkt skatt för den som anställer en arbetslös ungdom. Det, och fler åtgärder som gynnar småföretagare, lovar nu de rödgröna i den ekonomiska vårmotion som presenteras på måndagen. Men alla jublar inte över förslagen.
– Bara en massa duttande, säger Svenskt näringslivs vd Urban Bäckström.

När de rödgröna på måndagen lägger fram sin ekonomiska vårmotion inför valet i september är det med flera åtgärder som ska charma småföretagarna.

– Fler jobb skapas av ett konkurrenskraftigt näringsliv. Därför vill vi investera i bostäder, infrastruktur och välfärd och skapa bättre villkor för entreprenörskap, forskning och utveckling, skriver partiledarna Mona Sahlin, Peter Eriksson, Maria Wetterstrand och Lars Ohly i en debattartikel.

De ger sedan en rad vallöften som riktar sig till småföretagare i Sverige:

1. Sänkta arbetsgivaravgifter med två miljarder kronor 2011 och med sex miljarder kronor 2012. Förslaget innebär att kostnaden för ett litet företag med 2-3 anställda sänks med runt 40 000 kronor om året när reformen har slagit igenom fullt ut.

2. De företag och organisationer som anställer en arbetslös ungdom mellan 20 och 25 år får en skattereduktion som motsvarar hela arbetsgivaravgiften.

3. En ny riskkapitalfond på fem miljarder kronor skapas genom en extra utdelning från Vattenfall. Fonden ska ha ett särskilt fokus på kapitalbildningen i innovativa små och medelstora företag inom miljöteknik, kunskapsintensiv tjänstesektor och högteknologisk industri.

4. Ett program för stärkt konkurrenskraft ska ge 100 miljoner kronor per år till forskning i småföretag.

5. Utöka rotavdraget men avskaffa rutavdraget.

Därtill kommer bland annat förslag om:

1. Skattehöjning med 100-150 kronor i månaden för den som inte är med i a-kassan. Sänkt skatt för sjukskrivna, arbetslösa och föräldralediga.

2. Ny förmögenhetsskatt som ska generera skatteintäkter på fyra miljarder kronor.

3. Höjda klimatskatter med 11 miljarder kronor de närmaste två åren.

4. Höjda bidrag till kommuner med 12 miljarder kronor.

Förslaget om sänkta arbetsgivaravgifter har fallit i god jord hos Sveriges småföretagarförbund.

– Våra undersökningar visar att hälften av småföretagen vill växa genom att anställa och att sänkt skatt på arbetskraft står högst upp på småföretagarnas önskelista. Därför är de rödgrönas förslag om sänkt arbetsgivaravgift ett glädjande besked för alla småföretagare, säger Camilla Littorin, förbundssekreterare på Företagarförbundet.

Men alla är inte lika positiva. Urban Bäckström, vd för Svensk näringsliv, tycker inte att de rödgrönas löften är trovärdiga.

– Det är bara en massa duttande med åtgärder och att, som de nämnde förut, vilja återinföra förmögenhetsskatten skickar en allvarsam och bekymmersam signal till företagare i Sverige, säger han.

Även Jan Carlzon, Företagarnas ordförande, kritiserar förslaget om förmögenhetsskatten och kallar den en tillbakagång som i störst utsträckning skulle drabba vanliga människor vars fastigheter ökat i värde.

Näringsminister Maud Olofsson är, föga förvånande, lika kritisk mot de rödgröna.

– Det här är totalt missvisande, här lovar de skattesänkningar för sex miljarder men nämner inte att de tänker höja skatten med 30 miljarder, säger hon till SvD.se.