<![CDATA[]]>

Så blir ditt företagarliv med Alliansen

Camilla Björkman

Publicerades: 20 september, 2010

Från och med oktober fortsätter Alliansen sitt styre i Sverige – men utan egen majoritet. Men förslagen om hur Sveriges småföretagare ska gynnas kvarstår förhoppningsvis. Läs här vilka de är.

Det var blandade känslor hos Alliansens partier när valresultatet deklarerades. Alliansen segrade men Moderaterna fick minoritet, samtidigt som Sverigedemokraterna kom in i riksdagen.

– Vi kommer inte att samarbeta med eller göra oss beroende av Sverigedemokraterna, sa statsminister Fredrik Reinfeldt efteråt.

I stället sa han att de vill öppna en dialog med Miljöpartiet, som dock meddelade att de vill vara kvar hos de Rödgröna.

Hos de andra partierna i Alliansen blandades glädje och besvikelse.

– Jag är väldigt glad för att vi får förnyat förtroende för regeringen, sen hade jag önskat lite bättre procent för mitt parti, sa Centerpartiets Maud Olofsson efter valet inatt.

– Ingen är särskilt nöjd en sådan här dag, sa Kristdemokraternas Göran Hägglund och syftade antagligen på Sverigedemokraternas intåg i riksdagen.

Men det smått kaotiska läget just nu behöver inte betyda att Alliansens förslag för ett bättre småföretagarklimat är i fara. Går förslagen igenom kan du förvänta dig följande:

1. Ett rapporteringstillfälle
Förhoppningsvis blir löftet om en minskad regelbörda för småföretagare verklighet. Eventuellt leder det till ett enda rapporteringstillfälle, vilket är ett av Alliansens förslag.

2. RUT blir kvar
Alliansen ville ha kvar skattelättnaden RUT och så blir nu fallet. Det innebär att flera företag inom hushållsnära tjänster får lättare att fortsätta.

3. Halverad restaurang- och cateringmoms
Maud Olofssons förslag gick igenom och kan bli verklighet under Alliansens styre – men bara om det finns utrymme i budgeten.

4. Inga sänkta arbetsgivaravgifter
En utredning ska tillsättas för att granska företagsbeskattningen och analysera hur olika skatteförändringar bör rangordnas. Men det finns inte ekonomiskt utrymme att sänka bolagsskatten, arbetsgivaravgifter, värnskatten, riskkapitalavdrag, FoU-avdrag och expertskatt under nästa mandatperiod.

5. Sju karensdagar som minimum kvarstår
Alliansen höjde det minsta antalet karensdagar till sju. I dagsläget finns ingen information om att det kommer ändras tillbaka till att man kan välja en dag.6.

6. Lärlingsprogram införs
En särskild lärlingsprovanställningsform införs. För personer yngre än 23 år bör det vara möjligt att delta i en lärlingsprovanställning upp till 18 månader inom dagens regelverk för provanställningar. Den halverade arbetsgivaravgiften för ungdomar stannar kvar.

Sammanlagt vill Alliansen spendera 2,45 miljarder kronor för att främja företagande i Sverige och göra det lättare att driva företag.

Enligt finansminister Anders Borg får vi dock vänta ett tag innan några klara besked kommer på hur Alliansens politik ska drivas.

– Detta är inte det valresultat vi önskade. Det skapar en viss osäkerhet och det måste vi sortera ut, sa han efter att valresultatet presenterats.

– Nu måste vi sortera ut det här och reda ut vad de övriga partierna gör och sedan föra detta framåt. Det ska vi göra under de närmsta dagarna, tillade han.

Driva Eget fortsätter att rapportera om småföretagarfrågorna i valet 2010.

Läs här om Anders Anderssons syn på valresultatet.