Nya regeringen får pluspoäng

Camilla Björkman

Publicerades: 6 oktober, 2010

Den nya regeringen får tummen upp från småföretagarorganisationerna. Valet att Maud Olofsson stannar "känns tryggt" och nye finansmarknadsminister Peter Norman har "gedigen erfarenhet". Samtidigt efterfrågar de konkreta åtgärder som underlättar för småföretagarna.

När den nya regeringen presenterades på tisdagen kom flera nya personer in som kommer att påverka småföretagarna. Och enligt branschorganisationerna: Till det positiva.

Största överraskningen bland de nya ministrarna var Peter Norman, som tar över som finansmarknadsminister efter Mats Odell. Han är nu chef för sjunde AP-fonden och ny medlem i Moderaterna.

– Han har en gedigen erfarenhet från näringslivet och finansmarknaden och jag tror att han kommer ha ett bra samarbete med Anders Borg, säger Pia Nilsson, vd för Fondbolagens förening, till DI.

Föreningarna gillar också att Maud Olofsson får sitta kvar som näringsminister.
– Det känns tryggt, säger Anna-Stina Nordmark Nilsson, VD för Företagarna.

Hon tycker samtidigt att det saknas konkreta åtgärder som ska underlätta för småföretagarna.
– Regeringen betonar att arbetslinjen ska fortsätta, att det ska bli lättare och billigare att anställa. Det är bra, liksom att det ska vara lättare att starta, växa och låta företag stanna i Sverige. Men snälla – med den insikten – varför så få konkreta åtgärder för att åstadkomma detta? Säger hon.

Även Camilla Littorin, förbundssekreterare på Företagarförbundet, hoppas på åtgärder, framförallt mot minskat krångel. Hon menar att småföretagarna är besvikna på att vardagen inte blivit så enkel som utlovades i börjar av förra mandatperioden.
– Nu får Maud Olofsson en chans att fullfölja regeringens långsiktiga arbete, säger hon.