<![CDATA[]]>

Hätsk debatt om småföretagarna i TV

Camilla Björkman

Publicerades: 17 september, 2010

När partiledarna i TV4:s partiledardebatt diskuterade jobb kom de snabbt in på småföretagarna. De Rödgröna menar att Alliansen försämrar villkoren för småföretagarna eftersom de inte vill sänka arbetsgivaravgifterna. Alliansen däremot, klagar på att de Rödgröna vill höja skatterna överlag. Läs här de viktigaste punkterna från debatten som rör småföretagare.

Stämningen var hätsk i partiledardebatten på torsdagskvällen  i TV4, där partiledarna hade samlats för att diskutera främst jobb och skatter. Ganska snabbt kom de in på småföretagarna och hur de kan bidra till fler jobb.

Maud Olofsson (C):

En företagare som skulle få era politik, skulle få 35 000 i ökade kostnader för varje ung om ni höjer skatterna för ungdomar. För en liten företagare är det väldigt mycket pengar. Och hur kan man lättare få jobb om man höjer kostnaden med 35 000?

– Vi har något som heter RUT, hushållsnära tjänster, och 11 000 jobbar i den branschen. Det vill ni ta bort helt och hållet, fortsatte hon.

Peter Eriksson (MP) kontrade snabbt:

– Småföretagare i Sverige är inte nöjda med er politik. Det första ni gjorde var att ni höjde skatten ordentligt för småföretagare. Sen har ni misslyckats kapitalt med att minska regelkrånglet enligt de löften ni själva har gett. Nu föreslår vi en rejäl sänkning av arbetsgivaravgiften för småföretagare och det är det som de efterfrågar mest av allt. Varför säger ni nej till det, Maud Olofsson, när vi vet att om småföretagarna ska anställa fler måste det bli billigare?

Men enligt Maud Olofsson är det inte den enskilda arbetsgivaravgiften som spelar roll – utan skatterna i stort:

– Vi har ju sänkt arbetsgivaravgifterna. Vi har sänkt dem med 50 miljarder kronor under den här mandatperioden. Och vi har jämfört era skattesänkningar med våra i de kommande budgetarna och då kan jag berätta för Peter Eriksson att de kommer att få en skattehöjning med över 12 miljarder kronor. Det är kilometerskatt, höjd bensinskatt, ni tar bort RUT, höjning av ungdomsskatten…

Varpå Peter Eriksson svarade:

– De får sänkta skatter om vi får bestämma men de får behålla de höjda som ni har sett till att vi har fått genom den här mandatperioden.

Sedan hoppade Jan Björklund (FP) in i debatten:

– Det finns ju nästan inte en skatt som ni inte vill höja, och en av de märkligaste är en som vi avskaffade för några år sedan, som har varit väldigt skadlig för svensk företagsamhet. Skatt på förmögna eller vad ni kallar den. När den fanns drev den 500 miljarder kronor utomlands, pengar som skulle kunnat ha investerats i Sverige i jobb och företag. Ingvar Kamprad vår framgångsrika företagare drevs utomlands. IKEA denna nationalstolthet ägs inte i Sverige längre utan i Holland, på grund av eran skattepolitik. Ni kan tycka att det är rättvist att hårdbeskatta företag, men ni driver de framgångsrika företagen ur Sverige.

Mona Sahlins (S) svar:

– Den rikaste procenten i Sverige äger 1 400 miljarder kronor i förmögenhet. Vi ska dra in fyra miljarder. Det är 0,5 procent av den stora förmögenheten. Det är ungefär vad man behöver betala i kapitaltäckning. Det är en jämlik sak att betala för att också vara med och bygga välfärden starkare. Också de förmögna ska ha förmånen att vara med och se till att alla får samma möjligheter, för de behöver också ett jämligt samhälle.

Här kan du se hela debatten från TV4.