Alliansen, gå ihop med MP!

Camilla Björkman

Publicerades: 21 september, 2010

Nästan två av tre småföretagare vill att stadsminister Fredrik Reinfeldt ska ge Miljöpartiet en plats i regeringen för att säkra en majoritet för Alliansen. Men Miljöpartiet är kritiska.

På frågan ”Ska Reinfeldt erbjuda Miljöpartiet plats i regeringen för att säkra sin majoritet?” svarade 60 procent "ja", 30 procent "nej" och 10 procent ”vet ej”. Det visar en enkät bland 1 500 småföretagare som Visma Spcs gjort.

Bakgrunden är söndagens val där Alliansen inte fick majoritet i Riksdagen medan Sveridemokraterna fick en vågmästarroll. Miljöpartiet är nu riksdagens tredje största parti.

Alliansen och Miljöpartiet tycker på flera punkter helt olika, men just i småföretagarfrågor skulle de kunna komma överens. Båda parter vill främja företagande i Sverige och göra det lättare att starta och driva företag.

Men trots att så många vill få till ett samarbete är det inte säkert att det går igenom. Fredrik Reinfeldt har gått ut med att han kommer att bjuda in Miljöpartiet till diskussioner, men har inte gett några nya besked om regeringsplanerna. På en presskonferens på Rosenbad på måndagen sa han dock att det fanns tid fram till den 5 oktober med att lägga fram ett förslag.

– Min idé är att vi ska använda den tiden för att arbeta igenom de utmaningar som ligger för Sverige. Tiden är kort men den ska användas för att skapa bästa möjliga trygghet och stabilitet utifrån det läge vi har, sa han.

Men Miljöpartiet sa på måndagen nej till ett regeringssamarbete.

– Vår bedömning är att vi inte har fått mandat från våra väljare att inleda några förhandlingar med Alliansen om att vare sig bilda regeringen eller ingå i något närmare samarbete, säger Miljöpartiets språkrör Maria Wetterstrand till DN.