<![CDATA[]]>

Synål eller webbstädklubb… 10 finalistidéer utsedda

Redaktionen

Publicerades: 31 maj, 2009

En smart synål, en barnvänlig nässpray, lysande inomhuskonst och en städtjänst på nätet. Det är fyra av de tio affärsidéer som denna jury nu utsett till finalister i Driva Egets tävling Affärschansen där 100 000 kr står på spel.

Bland 250 inskickade bidrag har 44 presenterats i helgen. Jurymedlemmarna Anna Nedeby Bar-Am, Tomas Lund , Ulf Eriksson och Anders Andersson hade ett styvt jobb att välja bland alla smarta idéer.

– Det fanns många idéer som var så bra att jag själv blev sugen att satsa på dem, säger Tomas Lund, som är entreprenör i olika webbprojekt.

– Idéerna hade den bredd som vi upplever hos oss på Nyföretagarcentrum, säger Anna Nedeby Bar-Am, vd på Stockholm Nyföretagarcentrum.

Ulf Eriksson, som coachar innovatörer på Stockholms universitet, var också imponerad:
– Många som kom skulle kunna köra igång direkt. De som har idéer bör inte vara rädda för att start i liten skala och testa marknaden.

Efter långa diskussioner utsåg juryn till slut tio finalister. De ska nu utveckla sina idéer ytterligare innan juryn i september med hjälp av Driva Egets läsare utser den som ska få 100 000 kr i startkapital.

Här är de tio affärsidéer som går till final:

  • Enhetsnål med färdigträdd tråd. Anna-Kari Sundbaum, Stockholm.
  • Kort för coachning. David och Dominic von Martens, Stockholm.
  • Smårätter för barer levererade i kylboxar. Niclas Johansson, Hägersten.
  • Bärhjälpmedel för att bära två tunga kassar. Maria Palmgren, Solna.
  • ”Emailrecords”, virituella CD-skivor med ljudfiler i toppkvalité. Benjamin Berglund, Malmö.
  • ”Snorisar”, nässpray för barn som säljs i kombination med leksak och liten sagobok. Carl Svahnström, Stockholm.
  • Städklubb på nätet. Maria Kenger. Falun.
  • Trådborttagarsprättare. Lena Wiman, Stockholm.

  • Brädspel från 1600-talet som ska säljas med story om spelet. Örjan Thorné, Malmö. (Örjans presentation för juryn blev ett historiskt skådespel).

  • Lysande inomhuskonst på plexiglas med Led-belysningor. Lotta Sundberg,Uppsala.

Från och med i morgon och tio vardagar framåt presenteras en vinnare per dag här på driva-eget.se. Därefter blir det omröstning bland Driva Egets läsare och nätbesökare. Läsarna har halva makten, juryn har den andra halvan.

Inför finalen har juryn förstärkts med Stefan Andersson från SEB och Rolf Dahlberg från Visma Spcs.

Idén för tävlingen kom från dessa Berghselever som också skött arrangemanget perfekt:  Adrian Westman, Felix Öhman, Nick Sjöström, Joel Ekstrand, Nazanin Binisi, Elin Berg och Maria Bodegård.