<![CDATA[]]>

Uppfinning för alla som syr

Anders Andersson

Publicerades: 12 juni, 2009

Lena Wimans stora hobby är att sy. När hon sydde lapptäcken kom hon på detta lilla multiverktyg som gett henne finalplats i Affärschansen.

– Jag retade mig på alla småtrådar som skräpar ned när man ska sprätta bort sömmar, säger hon.

Lena, som bor i Upplands Väsby, funderade länge hur detta problem skulle kunna lösas. Hon fick hjälp av den kreative rådgivaren Kaj Mickos, som intervjuas i Driva Egets juninummer.

Med egna pengar och Almistöd lät hon tillverka ett verktyg, som hon nu fått patent på och som hon kallar Tailer.

När hon visade upp det för Affärschansens jury beskrev hon det så här för Affärschansens jury:

”När man sytt fel och behöver sprätta upp en söm så blir det trådrester kvar i tyget som är tidskrävande och arbetsamt att ta bort. Min uppfinning löser det problemet. Man drar ut trådarna ur tyget med hjälp av en i ena änden gummiklätt multiverktyg. Trådresterna samlas upp i verktygets gummiboll. Den är patenterad och fungerar alldeles utmärkt.”

Lena är sjukpensionär, men räknar med att snart vara tillbaka i arbete, bara hon får ut sitt verktyg på marknaden.

– Jag har kontakt med ett företag i Asien, som kan sköta både tillverkning och försäljning. Jag hoppas på ett royaltyavtal. Målet är att tillverka en miljon verktyg på tre år. Efterfrågan finns i hela världen.

I dag har hon enskild firma.

– Vinner jag tävlingen använder jag vinstpengarna till att bilda aktiebolag. Jag hoppas många röstar på mig, trots att jag ännu inte har så stort nätverk, säger hon.

Nästa finalistpresentation:  Idé från 1700-talet väcks till liv.