<![CDATA[]]>

Uppåt för ekonomin – men Borg sparar in

Camilla Björkman

Publicerades: 23 augusti, 2010

Svensk ekonomi pekar uppåt! Det menar regeringen nu och skriver upp prognoserna på i stort sett alla områden. Men i sann Anders Borg-andra varnar finansministern för att slösa pengar eftersom läget kan bli sämre.

När regeringen samlades för överläggning i Harpsund i slutet av veckan var läget glatt. Finansminister Anders Borg levererade då finansdepartementets senaste bedömningar om Sveriges ekonomi – som ser rejält ljus ut. Tillväxten blir betydligt högre än vad man trodde i somras, och arbetslösheten lägre.

– Vi tillhör tätklungan i Europa, sa Anders Borg nöjt.

Han bedömde samtidigt att 11 miljarder kronor är vad alliansens vallöften får kosta. Det är vad som finns utrymme för i budgeten. Av dem ska fem gå till extra statsbidrag till kommunerna och till en satsning på utbildning, om alliansen vinner.

För hela mandatperioden däremot, bedömer Borg att det finns 30-40 miljarder att spendera.

– Reformutrymmet ligger långt fram i mandatperioden. Eftersom riskerna är betydande vill vi ha säkerhetsmarginaler, säger han till DN.

I sann Borg-anda vill finansministern inte heller lova guld och gröna skogar. Han varnar för att läget snabbt kan bli sämre på grund av omvärlden.

– Vi ser tydliga nedåtrisker i till exempel Sydeuropa och Irland, säger han.