Det är långt kvar till varannan damernas i valberedningarna. Foto: Getty Images

Männen proppar i dold maktfaktor

Redaktionen

Publicerades: 5 mars, 2018

Det är illa ställt med jämställdheten i börsbolagens valberedningar. Det männen som föreslår kandidaterna till styrelseposterna. Och då blir resultatet därefter.

När kandidaterna till styrelseposterna utses ekar det tomt på kvinnor i valberedningarnas smansättning. Det visar en ny rapport från stiftelsen Albright.

Enligt rapporten består valberedningen i snitt av fyra ledamöter och endast 13 procent av dem är kvinnor. Ingenting har hänt under de sex år som gått sedan undersökningen gjordes förra gången. Av 1206 platser i börsbolagens valberedningar innehar kvinnor endast 159 platser.

LÄS OCKSÅ: Trump gav dem prisad affärsidé

57 procent av bolagen har beredningar som är helt dominerade av män och i de bolagen är det 76 procent som inte har jämställda i styrelsen.

Men det finns ett litet ljus i mörkret. Nio procent har jämställda valberedningar. Och fem procent har både jämställda valberedningar och styrelser. Bland dessa finns bland annat Axfood, Klövern och Hexpol.

Några få bolag har en majoritet av kvinnor i sina valberedningar. Det är Academedia, Dedicare och Kappah och de har även jämställda styrelser.

Eftertraktade styrelseproffs

Av bolagen med en kvinna som ordförande har 28 procent jämställda valberedningar. Det går att jämföra med bolagen där en man är ordförande. Bland dem är det endast fem procent av bolagen som är jämställda.

Tittar vi närmare på kvinnornas ordförandeposter, som är 29 till antalet, så innehas de av 16 olika kvinnor, vilket ger ett genomsnitt på 1,8 platser per kvinna. Det är alltså samma kvinnor som upptar era ordförandeposter. Några av de namn som återkommer är Cristina Stenbeck, Helena Stjernholm och Petra Hedengran.

Även om det är få kvinnor i valberedningarna så finns det gott om valberedningsproffs. Ofta är det samma kvinnor som återkommer i valberedningar. Kvinnor har i snitt 1,7 uppdrag per person medan män har 1,4 uppdrag per person. Den som har flest uppdrag är Johan Strandberg på SEB Investment Management som har 16 uppdrag. Av kvinnorna är det Marianne Nilsson på Swedbank Robur Fonder som har flest, hon arbetar i 11 valberedningar.

LÄS OCKSÅ: Misstaget som satte Albrights trovärdighet på spel