Hur sätter jag ihop en bra styrelse? Följ dessa 5 steg

Josefin Wallin

Uppdaterades: 11 juli, 2022
Publicerades: 15 juli, 2022
Foto av: Adobe Stock

Även mindre företag har nytta av att sätta ihop en bra styrelse. Hur ska du tänka? Hur gör man? Så här plockar du ihop en grym styrelse som hjälper dig nå nya höjder.

Varför en styrelse?

Lätt att fastna i ”här och nu” eller släcker du enbart bränder på dagarna? Det är någonting som många företagare känner igen. Tyvärr är det ofta förödande för dina affärer att inte ha en förmåga att lyfta blicken från det operativa. Pannben tar dig långt, men utan en god strategi som sträcker sig längre än en par dagar, missar du potentiell utveckling. Det är här du kan ha nytta av en styrelse. En styrelse som blir ett viktigt bollplank i ditt bolagsbyggande.

Hur kommer jag igång med en styrelse?

Vissa väljer att ha andra former som bollplank än just en styrelse. Det kan röra sig om bolag som kanske är mycket tidiga i sin resa. Då kanske man har en mentor eller en någon annan typ av rådgivande grupp att vända sig till. Är du intresserad av en styrelse och vill veta hur du kommer igång?

  • Vad behöver du? Först behöver du veta vad du är ute efter. Sätt dina mål och vilken vision som du vill sikta mot. Att ha det här tydligt för dig gör det enklare att samla kompetenser i en styrelse som kan hjälpa dig dit.
  • Vilka behöver du? Så, vilka kompetenser letar du efter? Söker du någon som kanske varit med och byggt ett bolag på liknande sätt? En expert på en specifik säljprocess eller bransch?
  • Glöm inte kemi och hjärta. Så du vet vad du är ute efter? Tänk bara på att förutom kompetenser och erfarenheter hitta personer som du känner att du fungerar bra med. Kanske delar ni viktiga värderingar ?
  • Våga fråga! Fråga potentiella rekryter vad de själva tror de har att bidra med. Kanske känns det jobbigt om det är så att du frågar någon som du ser upp till? Men gör det ändå!

Läs också: Därför ska du betala din styrelse (det här gäller)

Hur sätter jag ihop en bra styrelse?

  • Sprid ut kompetens och erfarenhet. Försök att sprida kunskaperna så mycket du kan. Kanske en ekonom bör kompletteras av en strateg eller säljare? Att ha en jämställd styrelse med en fördelning mellan olika bakgrunder och kön har också visat sig vara en god idé. Mångfald är en klok strategi att ha med sig när du sätter ihop gruppen.
  • Leta i det egna nätverket (nej, inte hos din bästa kompis) – men våga dig utanför! Det kan bidra till att du hittar personer som kanske tänker på andra sätt än du själv och de som du redan idag omger dig med.
  • Plocka inte in för många!
  • Få in intressanta ledamöter med ett kunna presentera företaget och era visioner!
  • Vad ska man betala? För många mindre företag är det svårt att kunna erbjuda arvode till styrelsen. Det är också helt okej! Utvecklas ni snabbt vidare? Då ska man däremot absolut erbjuda ett arvode. Här är det delade meningar om hur man ska göra.
  • Istället för arvode? Då kan du erbjuda ”en del av kakan”. Med att erbjuda exempelvis ägarandelar så kan man också locka till sig rätt ledamöter. De som tror på resan framåt och på lång sikt – snarare än de som vill ha lite extrapengar.

Styrelsearbetet

I Sverige är det lag på att du behöver ha en styrelse till ditt bolag. Det är däremot få som har ett aktivt styrelsearbete hos mindre och mellanstora bolag. Många sätter en förälder eller partner i styrelsen när de skickar in sina papper på bolaget. Att ha extern kompetens i styrelsen är en klok sak om du vill satsa seriöst.

Kolla även in Styrelseakademin om du söker efter ledamöter!

Bra saker med att arbeta aktivt med styrelsearbetet

  • ”Utifrån-perspektiv” – det är enkelt att bli hemmablind.
  • Mer kompetens som kan hjälpa er framåt.
  • Tillgång till ett ännu större nätverk!
  • Din behovsanalys görs ordentligt! För att sätta ihop en styrelse behöver du veta vilka mål ni jobbar mot och vilken vision ni arbetar mot. Kanske självklara saker? Ändå görs inte alltid denna.
  • Du blir ifrågasatt! ”Varför gör vi så här?”. När du blir ifrågasatt kan gamla sanningar och mönster ruckas – och det är bra!