Intresset för socialt entreprenörskap ökar. Foto: Getty Images

Vill du förändra världen?

Redaktionen

Publicerades: 1 oktober, 2018

Intresset för socialt entreprenörskap växer – men vad innebär det egentligen? Vi reder ut och tipsar om hur du kommer...

Intresset för socialt entreprenörskap växer – men vad innebär det egentligen? Vi reder ut och tipsar om hur du kommer igång.

Sociala entreprenörer vill hitta lösningar på samhällsproblem och drivs av att skapa resultat och vinst för samhället med hjälp av affärsmässiga metoder.

Bill Drayton, som myntade begreppet, sa: ”Det sägs att man inte ska ge en fattig person en fisk – utan lära henne att fiska. En social entreprenör nöjer sig inte med att lära någon att fiska, de ger sig inte förrän de har förändrat hela fiskeindustrin.”

Även om sociala innovationer bubblar upp överallt idag, är det faktiskt inget nytt fenomen. Dagens sjukvård, förskolor, mödravård och brandkår är exempel på sådant som vi idag tar för givet men som en gång i tiden utmanade system och strukturer.

Några företag som drivs av sociala entreprenörer som du kan läsa mer om här på Driva Eget är Peppy Pals  som gör mobilspel och filmer för barn som ska lära dem empati och förebygga mobbing, Grannsaker som vill göra det lätt att dela saker istället för att köpa nytt och Handiscover som samlar semesterboenden anpassade för personer med begränsad rörlighet.

Vill du bli social entreprenör? Så kommer du igång:

 1. Identifiera ett samhällsproblem som du brinner för och vill förändra
  Utgå från dina värderingar – vad i världen borde lösas på ett bättre sätt än idag? Tänk nytt eller utveckla en redan existerande idé. Bolla gärna med andra! Läs mer om du kan komma på en idé här
 2. Involvera användarna
  Ta kontakt med de som kommer använda eller beröras av din idé så tidigt som möjligt för att säkerställa med dem att du är på rätt spår.
 3. Bestäm hur du ska mäta att din lösning fungerar
  Det finns flera metoder för att mäta samhällsnytta. Läs mer här
 1. Sätt en strategi
  Dags att bli konkret! Skapa en plan för vad som behöver göras steg för steg och bryt ner din vision i mätbara milstolpar som du vill nå vid specifika tidpunkter.
 1. Hitta rätt hjälp
  Finns det andra som vill samma sak – och kan ni samverka? Bygg ett team – tänk på att noga beskriva vad ni ska göra och hur, och skriv avtal för säkerhetsskull läs mer här. Vill du starta kooperativa företag kan du läsa mer hos Coompanion. Se också i listan nedan vad du kan söka för stöd och hjälp.
 2. Starta ditt företag
  Du kan välja mellan ekonomisk förening, ideell förening, aktiebolag, enskild firma, handelsbolag och stiftelse. Eller kombinera olika organisationsformer. Läs mer här: AB, HB eller enskild firma välj rätt bolagsformoch här: Aktiebolag eller ekonomisk förening
 1. Hitta finansiering
  Du kan bekosta ditt arbete med egna pengar, hitta kunder och medlemmar, eller söka extern finansiering som bidrag, stipendier eller investeringar – se vår lista nedan.

Här finns stöd, finansiering och stipendier för sociala företag

Av: Ebba Arnborg