Vem har ansvar för att fakturan kommer rätt? Foto: Getty Images

Kan du straffas om fakturan skickas fel?

Samuel Karlsson

Publicerades: 8 maj, 2018

Vad händer om fakturan skickats till fel adress? Kan man få betalningsanmärkning om man missat påminnelsen? Experterna reder ut. 

I varje nummer av Driva Eget svarar våra experter på frågor från läsarna. Den här gången är det signaturen Pontus som undrar vad som händer när fakturan skickats till fel adress.

Fakturan skickades fel – kan jag straffas?

Jag driver ett aktiebolag och har lyckats få en ”ansökan om betalningsföreläggande” på företaget. Det beror på att min leverantör inte uppdaterat min fakturaadress och att leverantören sedan gett den felaktiga adressen till inkassobolaget, som i sin tur har skickat till fel adress. Jag använder mig av fakturaskanning och har en helt annan postadress än fakturaadress. Borde inte inkassobolaget kollat fakturaadressen när man skickat kravet? Hade de gjort det hade det aldrig blivit något föreläggande. Kan jag överklaga och vad skulle jag hävda då?

/Pontus

Expertsvar:

Om du anser att kravet är felaktigt kan du invända mot det och bestrida föreläggandet. Du bestrider genom att skriftligen meddela detta till Kronofogden och ange varför du anser att kravet är felaktigt. Du bör kunna styrka att du aldrig mottagit fakturan eller påminnelserna, att detta inte har berott på dig och att du har meddelat leverantören om adressändringen.
/Noshin Kardel, jurist på Avtal 24

Ställ dina frågor till experterna här!