Vad gäller när man vill sälja glass? Foto: Getty Images

Måste jag ha tillstånd för att sälja kaffe och glass?

Samuel Karlsson

Publicerades: 6 september, 2018

Kan man sälja kaffe och glass till sina besökare utan att registrera sig? Experterna svarar på läsarna frågor.

Varje månad svarar Driva Egets experter på läsarnas frågor. Den här gången är det signaturen Ewa som har en fundering.

”Vi säljer giftfritt odlade grönsaker, buskstöd, kryddor och kommer även att ha en loppis. Vi kommer att sälja kaffe och dricka och undrar även om vi sommartid kan sälja styckglass till besökande. Vad gäller? Företaget är registrerat för F-skatt.”

/Ewa

Svar från Livsmedelsinspektör i Uppsala, Maria Wegscheider:
”Det låter som om verksamheten har en viss kontinuitet. Att sälja kaffe och färdigförpackad glass bedöms däremot inte drivas med tillräcklig organisation och det gör att man inte behöver registrera livsmedelsverkssamheten hos miljöförvaltningen.

Det bästa Ewa kan göra är att kontakta sin miljöförvaltning och beskriva vad för sorts livsmedel som man vill sälja och få råd om man behöver registrera sig eller inte.

Eftersom hon också planerar att sälja grönsaker bör hon även kontakta Länsstyrelsen, som är ansvarig för kontrollen av primärproduktionen. Det är möjligt att grönsaksodlingen behöver registreras. Även om man inte behöver registrera sin verksamhet är den som säljer eller serverar livsmedel inklusive dricksvatten skyldig att se till att de är säkra för konsumenten.”

Ställ en fråga du också!